četvrtak, 21 septembra, 2023

Saša Petričić izlaže u Galeriji Grafičkog kolektiva

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. septembra 2023. – U Galeriji Grafičkog kolektiva večeras je otvorena izložba kanadskog novinara Saše Petričića.

Izložbu je otvorio ambasador Kanade u Beogradu NJ. E. Giles Andrew Norman. Petričić je afirmisani novinar i nagrađivani umetnik fotografije, pisac i fotoreporter. Rođen je u Beogradu, a odrastao je u Torontu, gde je otišao još kao četverogodišnji dečak.

Foto: portalforum.rs

Petričić je poznati kanadski novinar. Dugo je bio dopisnik TV mreže CBC News koji je Kanađanima, u slici i reči, prezentovao fascinantne priče sa svih kontinenata. Iz Jerusalima i Pekinga, a pokrivao je i ratove u Siriji, Gazi i Avganistanu kao i proteste od Haitije do Hong Konga. Njegove reportaže zabeležile su i političke preokrete i društvene promene ali i strahote prirodnih katastrofa, zemljotresa, tajfuna i cunamija u Japanu. I to uvek sa okom osetljivi za ljudske priče o kojima ne čujemo u vestima, što neposredno referiše i sam naslov izložbe “Beli svet u koloru” koji je umetnik odabrao za beogradsku postavku.

Foto: portalforum.rs

Školovao se na Carleton University, Hope College-u i North Toronto Collegiate Institute-u. Kao kanadski novinar i fotograf radi kao viši dopisnik Televizije CBC (Canadian Broadcasting Corporation). Proveo je pet godina kao dopisnik CBC za Aziju sa sedištem u ekingu i četiri godine pokrivajući Bliski istok iz Jerusalima. Dobitnik je kanadske nagrade za najbolju nacionalnu reportažu.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra. Možete je pogledati od ponedeljka do petka od 13 do 20 i subotom od 12 do 15 sati.

D. B.