utorak, 5 decembra, 2023

Beli svet u koloru Saše Petričića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. septembra 2023. – Večeras u 19 časova u Galeriji Grafičkog kolektiva (Dragoslava Jovanovića 11, kod garaže Skupštine Grada) biće otvorena izložba fotografija Saše Petričića.

Petričić je afirmisani novinar i nagrađivani umetnik fotografije, pisac i fotoreporter. Rođen je u Beogradu, odrastao je u Torontu, građanin i Beograda i Toronta. Život je posvetio usavršavanju svog stila vizuelne naracije – koristeći žurnalizam i umetničku fotografiju da objektivom  zabeleži momente raskošnih boja i sugestivne atmosfere. Tokom tri decenije profesionalnu karijeru žurnaliste Petričić je proveo putujući svetom kako bi svojim dokumentarno-umetničkim kadrovima svedočio o najrazličitijim događajima.

Saša Petričić (Foto: cbc.ca)

Reč je o poznatom kanadskom dopisniku, TV novinaru mreže CBC News koji je Kanađanima, u slici i reči, prezentovao fascinantne priče sa svih kontinenata. Iz Jerusalima i Pekinga, a pokrivao je i ratove u Siriji, Gazi i Avganistanu kao i proteste od Haitije do Hong Konga. Njegove reportaže zabeležile su i političke preokrete i društvene promene ali i strahote prirodnih katastrofa, zemljotresa, tajfuna i cunamija u Japanu. I to uvek sa okom osetljivi za ljudske priče o kojima ne čujemo u vestima, što neposredno referiše i sam naslov izložbe “Beli svet u koloru” koji je umetnik odabrao za beogradsku postavku.

Saša Petričić prvi put izlaže u Beogradu, a ovo njegovo predstavljanje znaajan je događaj na savremenoj vizuelnoj sceni ali i izuzetna prilika da se domaća publika upozna sa izborom (više od 30 fotografija) iz bogatog stvaralaštva.

Petričić je (1963) rođen u Beogradu, a porodica se (1967) seli za Kanadu gde otac arhitekta nastavlja karijeru. Školovao se na Carleton UniversityHope College-u i North Toronto Collegiate Institute-u. Kao kanadski novinar i fotograf radi kao viši dopisnik Televizije CBC (Canadian Broadcasting Corporation). Proveo je pet godina kao dopisnik CBC za Aziju sa sedištem u ekingu i četiri godine pokrivajući Bliski istok iz Jerusalima.

Dobitnik je kanadske nagrade za najbolju nacionalnu reportažu.

Kanadska ambasada u Beogradu je podržala realizaciju ove izložbe.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra. Možete je pogledati od ponedeljka do petka od 13 do 20 i subotom od 12 do 15 sati.

Dragan Banjac/Grafički kolektiv