utorak, 26 septembra, 2023

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 11. septembra 2023. (Beta) – Sud Bosne i Hercegovine je danas potvrdio optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora entitetskog Službenog glasnika Miloša Lukića, potvrđeno je za regionalnu televiziju N1.

Optužnicom, koju je Tužilaštvo BiH podiglo pre mesec dana, Dodik i Lukić se terete za neizvršavanje odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Sud BiH je prvobitno vratio optužnicu na doradu zbog tehničkih manjkavosti, a u međuvremenu je Dodikov advokatski tim tražio izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, koja je odlučivala da li će optužnica biti odbačena ili potvrđena. Zahtev Dodikove odbrane je odbijen.

Milorad Dodik (Foto: portalforum.rs)

Optužnica je podignuta nakon što je Skupština Republike Srpske 27. juna usvojila dva sporna zakona, o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i o neobjavljivanju odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske. Dodik je potom, kao predsednik Republike Srpske, potpisao ukaze o proglašenju ta dva zakona, a Lukić ih je objavio u Službenom glasniku.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit 1. jula je doneo odluku kojom je poništio oba zakona. Prema izmenama Krivičnog zakona BiH, koje je Šmit nametnuo, Dodik i Lukić mogu biti kažnjeni zatvorom od šest meseci do pet godina, zabranom obavljanja dužnosti i smenjivanjem sa funkcija.