utorak, 5 decembra, 2023

Na protestu u subotu blokada Gazele

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. avgusta 2023. (Beta) – Novi protest “Srbija protiv nasilja” biće održan u subotu, 5. jula u Beogradu a posle okupljanja na platou ispred Skupštine Srbije, učesnici će se pridružiti aktivistima Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) u blokadi mosta Gazela.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac najavio je da će subotnji protest, 14. u nizu, biti posvećen zakonu o planiranju i izgradnji čije usvajanje po njegovim rečima, predstavlja vrstu institucionalnog nasilja. “Zakon predstavlja institucionalno nasilje zato što nije u interesu građana, već u interesu uže grupe ljudi okupljenje oko predsednika države (Aleksandra Vučića). Zakoni su dobri samo ako su u interesu građana”, kazao je Lutovac na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Foto: N1 info

Dodao je da je subotnji protest, koji će početi u 19 časova, “nastavak borbe protiv institucionalnog, verbalnog i fizičkog nasilja” i da će na njemu govoriti “žrtve donošenja tog zakona. Lutovac je kazao da će, ukoliko i dalje bude otpora i ignorisanja zahteva sa protesta, političari i građani zajedno ući u proces kojim će se odupreti “takvom ponašanju”.

“Tu imamo na raspolaganju i druge metode i instrumente. Osim ovih institucionalnih, postoje i vaninstitucionalni, postoji pritisak koji se može okarakterisati kao građanska neposlušnost. Zavisiće od toga dokle će i da li će i dalje ignorisati činjenicu da je veliki broj građana izašao na ulice i da će se posle odmora vatiti u još većem broju i tražiti ono što im pripada, a to je normalna i uređena država i društvo pravde”, rekao je on.

Aleksandar Jovanović (Foto:portalforum.rs)

Poslanik Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će se na Gazeli u 18 časova pojaviti Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) iz Gornjih Nedeljica, koji je inicirao taj protest, i još nekoliko ekoloških organizacija. “Ove izmene Zakona o planiranju i izgradnji direktno se odnose između ostalog i na poljoprivrednike i na ljude iz Bora, Slatine, sve one kojima se preti da nekakvim ‘kvazi-zakonom’ ostanu bez zemlje”, kazao je Jovanović.

Ocenio je da je taj zakon namenjen “isključivo Vučićevim tajkunima, kako domaćim, tako i stranim” i dodao da meštani Nedeljica u tome vide nastavak projekta “Rio Tinto”. “Ta borba traje i to će se očigledno nastaviti. Taj Rio Tinto, oni od toga neće odustati. Naša je obaveza da budemo na Gazeli i da ih podržimo u svemu”, rekao je Jovanović. On je ocenio i da je vreme da političari počnu da govore na protestima, na šta je Lutovac dodao da nije pitanje da li će govoriti, već da je to samo pitanje “tajminga”.

Borko Stefanović (Foto: danas.rs)

Poslanik grupe Evropa sad Borko Stefanović kazao je da će po pitanju obraćanja političara podržati stav većine, među organizatorima protesta “Srbija protiv nasilja”, ali da trenutno postoje važnija pitanja od toga. “Mnogo je važnije pitanje zašto su doneli ovakav zakon, pomoću koga će milijarde evra da otmu građanima iz džepova. Mnogo je važnije pitanje zašto smo zemlja koja ima rekordnu inflaciju u Evropi, posle Mađarske, naročito kad je reč o ceni hrane i mnogo je važnije pitanje to kako smo prvaci Evrope u korupciji i kako smo stvorili državu u kojoj se apsolutno niko ne oseća sigurno”, rekao je Stefanović