subota, 2 decembra, 2023

Na Jadranu – Nova Jugoslavija

Slične objave

Podeli

Košarkaška legenda Bogdan Tanjević, po poreklu Crnogorac a po duhu Sarajlija/Bosanac, dakle Jugosloven, poslao nam je “razmišljanje jednog Dalmatinca na fajsbuk-u.

“Na našen lipon Jadranu fali radnika u ugostiteljstvu. Hrvati radije rade za Njemce i Irce, nego kući. Hrvatski “negostitelji” koji su od rata varali hrvatske radnike, ne plaćajući im doprinose, plaćajući im crkavice od plaća, a nerijetko ih zakidali i za plaću, izgubili su povjerenje hrvatskih radnika. Oni će radije otić i na Falklandske otoke nego trpit teror kockastih glava  u svojoj državi. Slušali smo očajne apele iz ministarstva turizma, iz udruženja ugostitelja da nedostaje radnika za ovu sezonu.

I tko je spasio turističku sezonu u Hrvatskoj? Kuhari iz Srbije, konobari iz Bosne, sobarice iz Banja Luke, recepcionerka iz Pirota. I eto ga, nakon 32 godine od raspada Jugoslavije na Jadranu je opet Jugoslavija. Čuje se bre, bolan, “srči pesak”, “jebaji ga”, u kafićima, restoranima, pizzerijama na Jadranu. Kažen danas jednom poznaniku, velikom Rvatu iz Hercegovine: “Tridesetdvije godine tirate Srbe odavde, a sada pun ih je Jadran. Tirali ste i jadne Bosance odavde, tili napravit katoličku džamahiriju. I ko je vama Rvatima spasija turističku sezonu? Srbi i Bosanci. Vi ih potirate, a sad vas oni spašavaju da imate od čega podilit penzije i napravit proračun..

Pa ko vas Hrvate može podnit u Evropi? Samo jugoslavenski narodi i niko više. On me gleda i šuti. Vidin da bi me najrađe ugriza, jer istina boli. Kažen mu: i sad kad u turističkoj sezoni Srbin Manojlo skoči na Hrvaticu Božicu i napravi Zorana, šta je Zoran? Gospe ti, Jugoslaven. Kad Bosanac Čazim zaskoči sazad Srpkinju Paraskevu u sezoni i naprave Damira, te ostanu živit u Hrvatskoj, šta je Damir? Gospe ti, Jugoslaven. Vas velike Rvatine tribali bi posluživat ovi iz afganistanske alkaide zbog vaše ksenofobije i homofobije.

Kaže Hercegovac: “Zaboljela me glava od tebe. Od sad bježim kad te ugledam”. Kažen mu: “neću više govorit, samo da te pitan, znaš li koji će bit najveći muzički hit 2030 na hrvatskom Jadranu? Zapivan:” Igra rockn roll cela Jugoslavija, sve se oko tebe ispravlja i savija.” Ili možda:  drugarice, posadimo cveće, kuda vojska druga Tita kreće… Razjebali ste jugu, ali Jugoslaveni se opet rađaju”. On se prekrsti i ode.