subota, 2 decembra, 2023

GDF, GLAS i Grupa Oktobar: Hitno smeniti Aleksandra Vulina

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. jula 2023.  – Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbednosno Informativne Agencije (BIA) zbog optužbi da je umešan u koruptivne aktivnosti zarad sopstvene i koristi političke agende koju zastupa, a protivno interesima mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Ministarstvo finansija dalje navodi umešanost u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkotika i veza sa Slobodanom Tešićem.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

Zbog svega navedenog, a i u skladu sa zahtevima protesta, zahtevamo hitnu smenu Aleksandra Vulina sa pozicije direktora BIA. Takođe zahtevamo da se Tužilaštvo za organizovani kriminal hitno pozabavi ovim slučajem i zatraži dokaze od Ministarstva finansija SAD i učini sve što je potrebno da se ovaj slučaj rasvetli, stoji u saopštenju za javnost Građanskog demokratskog foruma, GLASA Grupe Oktobar.

Izražavamo nezadovoljstvo odnosom predsednika prema ovom slučaju koji umesto da odgovori na pitanje zašto je štitio Vulina i Predraga Koluviju manipulišući količinama pronađene droge na imanju Jovanjica, a očito je da Ministarstvo SAD drugačije tumači slučaj Jovanjica on ističe da njega nisu doticale sankcije 1999. kao i da je ,,neki kokain pronađen u Beloj kući, a Vulin je pod sankcijama zbog stava o Rusiji’’.

Nemanja Milošević (Foto: Medija centar/portalforum.rs)

Ovakav način komunikacije o bitnim temama je ispod svakog nivoa ne samo političke delatnosti i funkcije na kojoj se nalazi već je i ispod svake granice pristojnosti. Predsednik je zaboravio da je danas 2023. godina, a ne 1999. kojese rado seća, iako je tada njegova i Vulinova politika doživela vojni, politički i moralni poraz, a Srbija unazađena za decenije razvoja.

Na kraju ali ne i najmanje važno, moramo naglasiti da se sve ovo i dešava zato što je srpsko društvo dozvolilo da Vučićev režim uništi svaki zametak bilo koje institucije u zemlji i politizacija položaja direktora BIA neminovno dovodi do ovakvih epiloga.

Čedomir Stojković (Foto: Medija centar/portalforum.rs)

Takođe, zahtevamo nezavisnu istragu kako bi se videlo da li je i ako jeste koga je od predstavnika međunarodne zajednice lobistički tim Srbije plaćao tim prljavim novcem, navode Zoran Vuletić, predsednik GDF, Nemanja Milošević, predsednik GLAS-a i Čedomir Stojković.