utorak, 5 decembra, 2023

Vesna Pešić: Sever ne pripada Kosovu

Slične objave

Podeli

Sociološkinja i bivša poslanica Vesna Pešić odgovorila je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju na Tviteru, navodeći da Sever ne pripada Kosovu nego Srbiji. Ona je navela da Kosovo nije imalo pravo na otcepljenje, „pa kad se krše principi, onda ih više nema“.

„Sever ne pripada Kosovu nego Srbiji. Vi niste imali pravo na otcepljenje po Badenteru, samo republike, pa kad se krše principi, onda ih više nema. Sever u Srbiju i ne boli vas više glava“, napisala je Pešić.

Ona je to napisala reagujući na tvit Aljbina Kurtija da je Kosovska policija u saradnji sa obaveštajnom agencijom sprečila terorističi napad, te da je 100 metara od opštinske zgrade u Zvečanu policija zaustavila srpski automobil natovaren vojnim oružjem. Pešić je na navode da na severu Kosova važe zakoni i Ustav Kosova, a ne mišljenje Badenterove komisije iz 1991 navela da ona nije protiv Kosova, kao i da Srbije takođe ima Ustav.

„Shvatite ja nisam protiv Kosova, vi pominjete Ustav, ali i Srbija ima Ustav. Govorim o principu. Dakle, i vaši argummenti moraju slediti isti princip. OK, možemo da kažemo da nema principa, nego druge argumente, npr. OVK i rat i veliko stradanje. To prihvatam“, dodala je ona.

Pešić je između ostalog napisala i da je Kosovo postalo nezavisno ratom. „Ja govorim o tome kako su spolja brljali i zapravo se nikakvih pravila nisu držali. Dovoljan je Dejton koji je totalno ludilo i iskasapio BIH“, napisala je ona. U prepisci na Tviteru da je tako bilo po Badenterovoj komisiji dok Beograd nije počeo da proteruje Albance i da naseljava bosanske Srbe na Kosovu, ona je navela da je međunarodna zajednica forsirala principe, a napravila haos, na prvom mestu u Bosni Dejtonom. „Kao ja ne znam šta je bilo na Kosovu u ratu i koliki zločini su počinjeni. Sad se gnjavimo zbog četiri opstine, što ne bi mogle da se pripoje Srbiji, umesto sukoba“, dodala je Pešić.

1 KOMENTAR

  1. Pre nekoliko godina kad je promovisan takav plan o razmeni teritorija da sever Kosova pripadne Srbiji a Preševo i Bujanovac Kosovu svi su skočili protiv toga i ovde i tamo i desničari i građanski opredeljeni. Eto sad se vidi da je to bilo jedno realističko rešenje. Kad se Kosovo protivustavno oružjem odvojilo od Srbije sad bi sever Kosova mogao isto tako protivustavno oružjem da se vrati Srbiji. Ko šiša ustave!

Comments are closed.