utorak, 5 decembra, 2023

Brnabić: Odnosi sa Hrvatskom veoma važni

Slične objave

Podeli

SUBOTICA, 23. juna 2023. (Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Subotici posle sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni i da je iskreno zainteresovana za razvijanje sveukupnih odnosa i unapređenja saradnje.

“Ova poseta premijera Plenkovića danas, kao i moja nedavna poseta Zagrebu su veoma važne i daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa u budućnosti”, rekla je Brnabić u Subotici, na otvaranju Hrvatskog doma “Matica”.

Ona je ocenila da će intenziviranje sastanaka i poseta biti veoma važno za dalje razgovore i približavanju rešavanja otvorenih pitanja dve zemlje. “Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, mnogo toga nam je zajedničko, nažalost i onog lepog i onog ružnog i svakako nije tajna da nas još uvek opterećuju teške posledice zajedničke istorije, što je neretko dovodilo do zahlađenja odnosa”, rekla je Brnabić.

Svako zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske, prema njenim rečima, uvek se prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica, Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. “Zato je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom, u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba, na bazi evropskih vrednosti, što bi dovelo do daljeg prosperiteta čitavog regiona”, kazala je ona.

U Subotici je danas otvoren Hrvatski dom – Matica koji će biti sedište tri institucije hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska reč. “Hrvatska kuća ne samo da će služiti kao centar za promociju hrvatske kulture i umetnosti, već će biti i mesto susreta ljudi iz obe zemlje. Danas jasno pokazujemo da smo spremni da gradimo i jačamo naše odnose, da investiramo u zajedničku budućnost i da poštujemo i cenimo zajedničku baštinu”, rekla je Brnabić.

Navela je da Srbija posvećeno podržava hrvatsku nacionalnu manjinu kada je u pitanju ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, infrastrukture, informisanja, kulture i političkog delovanja i dodala da će nastaviti da izdvaja sredstva u mnogo značajnijem obliku u budućnosti.