subota, 2 decembra, 2023

Osmani: Vreme da sa EU i SAD pronađemo rešenje za sever Kosova

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 17. juna 2023. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je nadu da će aktuelni sporovi Kosova sa Evropskom unijom (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama biti prevaziđeni. U susretu sa političkim dopisnicima tokom boravka u Berlinu, kako danas prenosi nemački portal Dojče vele (Deutsche Welle – DW), Vjosa Osmani je rekla da je vreme da se pronađu trajna rešenja.

“Ne mislim da se nesuglasice mogu izbeći tako što ćemo se međusobno napadati u medijima, već ako sednemo i razgovaramo”, rekla je ona. Osmani je navela da sada ostaje da se razjasne neki detalji u vezi sa održavanjem izbora u četiri opštine na severu Kosova i povlačenjem policijskih snaga iz objekata opština, što su dva zahteva zemalja velike petorke (Kvinte) Kosovu.

Za održavanje izbora u opštinama na severu Kosova važno je da se obezbedi učešće Srba, kazala je ona. “Tražili smo podršku naših partnera da osiguramo da se Srbija nezakonito ne meša u izbore druge zemlje, kao prošli put, i da ne vrši pritisak na kosovske Srbe da ne učestvuju, ali do sada nismo dobili odgovor”, kazala je kosovska predsednica.

Kada je reč o povlačenju policijskih snaga, ona je rekla da je Kosovo već predložilo da se zajedno sa KFOR-om i Euleksom uradi zajednička bezbednosna procena, na osnovu koje će biti izvršeno povlačenje. Međutim, istovremeno treba nastaviti zajedničke napore za vladavinu prava i da se pronađu kriminalci koji su počinili nasilje nad vojnicima KFOR-a i drugima.

Aktuelne sporove Kosova sa EU i SAD Osmani je objasnila nezadovoljstvom zemalja partnera zbog situacije koja je nastala na severu od 26. maja, kada su sa radom počela četiri gradonačelnika, Albanaca u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova. Odgovornost za nastalu situaciju, međutim, ostaje na Srbiji, kaže Vjosa Osmani, i optužila je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se vraća staroj strategiji koja stvara krizu za krizom blokirajući uspeh i sprovođenje dogovora u dijalogu.

“Srbi su imali razne instrumente koji su mogli da koriste da su hteli da ospore legitimitet gradonačelnika koji su izabrani. Ali oni nisu koristili nijedan od tih demokratskih ustavnih alata da to urade”, rekla je Osmani. Dodala je da misli da je to jedan od glavnih razloga zašto su stalno tenzije i razočaranje kako se dijalog odvija.

Osmani je kritikovala zemlje saveznice koje nisu reagovale na prekršaje u odnosu na obaveze koje su preduzete i koje je počinila Srbija. “U poslednja dva meseca, od 18. marta kada je sporazum sklopljen, bilo je kontinuiranih kršenja, ali nikada do sada nismo čuli nekakvu izjavu EU da je to kršenje sporazuma. Mislim da to ohrabruje Srbiju da ne vodi računa o procesu i šteti kredibilitetu procesa dijaloga”, rekla je ona.

Vjosa Osmani boravi u Berlinu na poziv predsednika Franka Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier) gde treba da učestvuje na ceremoniji otvaranja Specijalnih olimpijskih igara (17-26. juna 2023.) za osobe sa posebnim sposobnostima. Ona je iskoristila poziv da održi niz sastanaka sa važnim političkim akterima u Nemačkoj. Između ostalog, imala je i sastanak u Odboru za spoljne poslove Bundestaga.