utorak, 26 septembra, 2023

Šesti put: Vučiću, odlazi!

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. juna 2023. – Protesti ne jenjavaju, naprotiv. Podsećamo, prvi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata. Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most. Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a. Tokom petog protesta, prošle subote, učesnici su posle šetnje formirali prsten oko zgrade Predsedništva.

Tokom šestog protesta večeras, nakon šest govornika ispred Narodne skupštine (glumci Jelisaveta Seka Sablić i Milan Marić, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, nastavnica Marina Vidojević, letač Saša Jovanović i student Vanja Đurđić, stvar je postala veoma ozbiljna.

Pojavili su se studenti i – ukoliko do narednog petka ne budu ispunjeni “zahtevi građana” – nastavljaju sa protestima.

Nastavnica srpskog jezika Marina VIdojević rekla je društvo shvatilo da škola kao sistem ne može da zaštiti ni učenika, ni nastavnika. Danas znamo da je razlog za to što je onima koji odlučuju škola nevažna. I nije im samo škola nevažna. I mi prosvetni radnici smo im nevažni, nebitni i nezahvalni. A istina je – mi smo nevidljivi”, rekla je emotivno ona.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović je govorio o podaničkom odnosu prema vlasti. “Već čitavu deceniju Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje se kao najviša vrednost udiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se odogovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaj nosilaca vlasti da izbegnu političku odgovornost”, rekao je Jovanović.

Letač Saša Jovanović nije zaboravio svog prijatelja, poginulog Omera Mehića. On je govorio o nepravdi prema vojnicima naše države, vojnim veteranima, ratnim invalidima, vojnim beskućnicima i svim časnim ljudima koje je ova država iskoristila i zaboravila. “Danas sam ovde sa vama jer tražim svoje kolega vazduhoplovce, koji su pre osam godina stradali jer je neko želeo da se tog dana promoviše i prikaže u najboljem svetlu. Stradalo je šest dobrih ljudi i jedna beba”, podsetio je on na tragediju pada helikoptera u blizini aerodroma Nikola Tesla.

Za glumicu Jelisavetu Seku Sablić Skupština Srbije je školski primer nasilja u našoj zemlji. „Dragi moji, hoću da kažem prvo zašto sam ja ovde, i zašto dolazim na ove proteste? Zato što smo svi protiv nasilja. Nasilje je kada pravde nema i kada je pravda jedva dostižna. To je nasilje. Nasilje je otimanje zemlje, vode i vazduha. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama koje su isterani sa svih radnih mesta, bez ikakvih objašnjenja i kojima plate nisu isplaćene“.

Foto: N1 Srbija

„Jeftino, tabloidno prozivanje glumaca je takođe nasilje. Nasilje nad građanima je da ne mogu da stignu do lekara, a čekaonice zdravstvenih ustanova su kao pakao. To je nasilje. Nasilje je iz dana u dan gledati u poljoprivrednike koji prosipaju tone mleka. Mleko koje je sinonim i simbol života. Nasilje je da Srbija ne može da gleda sve kanale koje može da gleda Beograd. Ako oni veruju u svoje istine, zašto se toliko plaše takozvanih ‘tajkunskih televizija’“, zapitala je Sablić i  konstatovala da vlast pokušava da se pomiri sa građanima i napravi dijalog. „Mene sve to podseća na onu basnu kada lisica pozove rodu na ručak, pa joj hranu posluži iz plitkog tanjira. To je nasilje! Eto, zato smo svi ovde, protiv nasilja“, zaključila je Sablić.

Njen kolega Hadži Nenad Maričić rekao je da ne samo da rijaliti nije ukinut na Pinku, već je (neodređeno) najavljena i nova televizijska sezona. On je ponovio izahteve protesta.  “Tražimo da se iduće nedelje u Skupštini izglasa opoziv Bratislavu Gašiću, očekujemo smenu REM-a. Dosta je bilo sa igranjem sa strpljenjem ljudi. Još jednom poručujemo sa ovog mesta – ispunite zahteve do kraja sledeće nedelje”, rekao je on.

U ime organizatora poručuio je sledeće: “Ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, protesti će dobiti novi oblik. Sa bine ćemo krenuti u nove akcije. Zato vas pozivam da nas idući put bude više nego ikad. Nema nazad”, kazao je Maričić.

Student Filozofskog fakulteta Vanja Đurđić je istakao da se Srbija ne može i neće umiriti do ispunjenja svih zahteva. “Srbija se probudila iz duboke, hladne zime i više neću da ćutim. A Srbija, naša divna zemlja se umiriti ne može i neće do ispunjavanja svih zahteva”, poručio je Đurđić.

Deo građana došao je do Skupštine noseći kartonske figure sa likovima Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Dragana Vučićevića, Olivere Zekić i Željka Mitrovića u zatvorskim odelima.

Protest je protekao bez incidenata.

D. B.