četvrtak, 21 septembra, 2023

Eskobar: Srbi da se vrate u kosovske institucije, Priština da formira ZSO

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. juna 2023. (Beta) – Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da je najveći izazov za Srbiju da ubedi kosovske Srbe da se vrate u institucije i da treba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova bez preduslova.

“Najveći izazov za Srbiju je da ubedi kosovske Srbe da se vrate u institucije. Moramo da osiguramo da oni koji budu učestvovali na izborima i koji se vrate u institucije budu dobrodošli”, rekao je Eskobar u razgovoru sa grupom novinara u Beogradu.

Eskobar koji je zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom prethodna dva dana razgovarao sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu, rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će uticati na kosovske Srbe da, ako ih bude, izađu na nove izbore za četiri opštine na severu Kosova.

“Moramo da deeskaliramo situaciju pod hitno, nadamo se da (albanski) gradonačelnici neće koristiti opštinske zgrade, da će se kosovska policija povući i da će demonstranti napustiti tu oblast”, rekao je Eskobar. Na pitanje kakve će biti posledice po Prištinu ako ne prihvati evropski predlog za rešenje krize na severu Kosova Eskobar je rekao da bi neprihvatanje značilo “okretanje leđa Evropi”.

“Ako ne prihvate znači da jednostrano izlaze iz evroatlantskog parnerstva. Ne znam da li je još uvek bilo odgovora iz kosovske Vlade, nadam se da će Vlada prepoznati da želimo da postignemo održiv i obostrano koristan ishod za obe zemlje”, rekao je. Eskobar je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština pravno obavezujuće za Vladu Kosova i da ona mora biti formirana – s ovom ili nekom budućom vladom. “Ona je u Briselskom sporazumu, u Ohridskom sporazumu, to nije sporazum Kurtija i Srbije nego Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi da napreduje u evropskim integracijama mora da formira ZSO, pitanje je da li će se to desiti s ovom vladom ili nekom budućom vladom”, rekao je Eskobar.

Na pitanje novinara kako trenutna kriza utiče na Ohridski sporazum, Eskobar je rekao da je on sveobuhvatan i važan i da se obaveze proistekle iz njega, uključujući i ZSO, mogu ispuniti vrlo brzo. “I dalje zelimo da vidimo da se dve strane fokusiraju na plan za implementaciju i dalje korake ka formiranju ZSO, i dalje mislim da većina stvari može da se ispuni do kraja ove kalendarske godine”, rekao je on.

Komentarišući navode o uticaju Rusije, Eskobar je rekao da Moskva ima benefita od podela unutar Evrope i da im kriza na Kosovu koristi kako bi rekli da je Zapad neuspešan. “To što se sada dešava na Kosovu je dugotrajan neadresiran problem između različitih grupa, bio je tamo i pre trenutne krize u Ukrajini, a ona čini problem samo bitnijim da se reši”, rekao je.

On je demantovao navode da je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve koje su mu postavili on i evropski izaslanik Miroslav Lajčak. Istakao je da je reč o daljim koracima jer on mora da izvesti Belu kuću, a Lajčak šefa EU diplomatije Žozepa Borela o tome da li je ostvaren napredak. “To nije rok već sledeći korak i na osnovu mog izveštaja ćemo odlučiti o daljim koracima”, rekao je Eskobar.