utorak, 26 septembra, 2023

Brnabić nudi ostavku, Vučić izbore

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. juna 2023. – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je spremna da podnese ostavku. Ona je navela da misli da su parlamentarni izbori do kraja godine rešenje za krizu navodeći da se opozicija nije odazvala pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na razgovor.

U Srbiji je u prethodnih mesec dana održano nekoliko protesta građana na poziv dela opozicije nezadovoljnih zbog odgovora vlasti na dva masovna zločina u kojima je početkom maja stradalo 18 ljudi. “Spremna sam i računajte da moju ostavku imate”, rekla je ona tokom obraćanja javnosti zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ona je ocenila da je posao obavljala na najbolji mogući način i da su rezultati neupitni. “Nije bilo sve savršeno, ali smo dali sve od sebe i mislim da imamo rezultate kojima svaki građanin, ako je iskren, može da se ponosi”, rekla je Brnabić.

Vučić: Izvesno da će biti prevremenih parlamentarnih izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izvesno da će biti prevremenih parlamentarnih izbora i da je samo pitanje kada će oni biti održani. On je poručio da prelazne vlade neće biti i pozvao je opoziciju na razgovor.

“Verujem da ćemo pronaći sagovornike, ako se to ne desi idemo na izbore,” rekao je. Vučić je rekao da Srpska napredna stranka neće želeti novi mandat ako Ana Brnabić podnese ostavku jer su zadovoljni njenim radom. Naveo je da kada Brnabić podnese ostavku on kao predsednik države ima obavezu da ponudi mandat nekom drugom u narednih 30 dana. “Ako se ispostavi da neko drugi ne može da napravi skupštinsku većinu, to znači da nam nakon mesec dana ostaju ustavni rokovi od 45 do 60 dana do održavanja novih izbora”, rekao je Vučić.

Razgovori sa Srbima sa Kosova od petka

Predsednik Srbije najavio je da će razgovarati sa Srbima sa Kosova od petka 9. juna do nedelje 11. juna. “Želim da im zahvalim što se na miran i dostojanstven način bore za svoja prava. Važno je da sačuvamo mir i da razgovaramo sa svima”, poručio je.

Na severu Kosova podignute su tenzije nakon što je kosovska policija pomogla novoizabranim gradonačelnicima albanske nacionalnosti da uđu u zgrade opština. Zbog toga su usledili protesti Srba na seeru Kosova.

U sukobu između KFOR-a i demonstranata 29. maja bilo je više povređenih na obe strane. Predsednik Srbije najavio je niz ekonomskih mera, među kojima su povećanje zarada u prosveti i zdravstvu i penzija. On je rekao da će zarade u prosveti od 1. septembra biti povećane 5,5 posto, a od 1. decembra ili 1.januara još 10 posto.

Prema Vučićevim rečima biće povećane zarade medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima od 1. septembra za 5,5, odsto i dodatnih 10 posto u decembru ili januaru. Vučić je najavio i povećanje penzija za 5,5 odsto od 1. oktobra i dodatnih 14,6 od 1. januara. Najavio je i da će biti isplaćeno majkama po 10 hiljada dinara (oko 84 evra) za svako dete do 16. godina.

(Radio Slobodna Evropa)