sreda, 27 septembra, 2023

Frankfurter algemajne cajtung: Kurti olakšava Vučićevu kosovsku igru

Slične objave

Podeli

BON/BEOGRAD, 4. juna 2023. (Beta) – Odbijanjem svake varijante Zajednice srpskih opština, kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) olakšava “beogradskom autokrati” Aleksandru Vučiću da destabilizuje Kosovo, ocenio je danas nemački list Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

“U zavetrini ruskog rata u Ukrajini, zapadni Balkan opet dobija više pažnje u Evropi”, piše u komentaru nedeljnog izdanja nemačkog lista, prenosi poratl Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Mihael Martens (Foto: Der Mediendienst Kress)

Novinar FAZ-a Mihael Martens, pisac kod nas veoma čitane knjige U požaru svetova, Ivo Andrić – jedan evropski život (Prva sveobuhvatna biografija našeg nobelovca), podseća na nedavne sukobe na severu Kosova, u kojima su povređene desetine vojnika NATO i srpskih demonstranata.

“Kosovski premijer Aljbin Kurti hoće da na severu svom snagom uspostavi državni monopol sile. To želi da spreči srpski predsednik Aleksandar Vučić, čija vlast ne priznaje nezavisnost Kosova – i u tome je prilično uspešan. Doduše, Kurti mu nepotrebno olakšava posao”, dodao je list.

Martens podseća da je u Briselskom sporazumu pre deset godina predviđeno formiranje zajednice opština i enklava u kojima Srbi čine većinu. “To Kurti sprečava uz ponekad providne izgovore. Tvrdi da bi Zajednica srpskih opština nosila klicu otcepljenja tih oblasti od Kosova”, navodi se u komentaru.

Ali, čak i “ako zanemarimo da su srpske enklave na jugu okružene albanskim naseljima i da se ne mogu tek tako otcepiti od Kosova, kosovska vlada ima načina da Vučiću izbije taj adut iz ruke. Itekako su zamislivi modeli zajednice opština koji bi srpskoj manjini omogućili dalekosežnu samoupravu, a da ne ugroze kosovsku državu niti podstaknu opasnost od secesije”, navodi se u tekstu.

“No, kako Kurti odbija već i ideju Zajednice srpskih opština, beogradskom autokrati Vučiću je lako da sprovodi svoj plan – da destabilizuje Kosovo i za to svaljuje krivicu na Prištinu. To nije u interesu Kosova ni Zapada”, dodao je FAZ.