utorak, 26 septembra, 2023

NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo i priprema još jedan bataljon

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. maja 2023. (Beta) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

“NATO preduzima ovaj korak kako bi osigirao da Kfor ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za štampu u Oslu nakon sastanka sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom.

On je rekao da nasilje vraća korak unazad Kosovo i ceo region i izlaže evroatlantske aspiracije riziku i da će snage NATO na Kosovu preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurali bezbednost čitavog stanovništva. “I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake kako bi deeskalirali situaciju i da se vrate daljem odgovornom ponašanju kao i da se vrate dijalogu koji je jedini način da se uspostavi dugotrajni mir”.

On je napomenuo da će Kfor “preduzeti neophodne korake da normalizuje situaciju i osigura bezbednost” i rekao da osuđuje dešavanja na Kosovu. “Osuđujemo ničim izazvan napad. To je neprihvatljivo i mora prestati”, rekao je Stoltenberg. Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je ranije danas da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama Kfora.

“Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo, NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su sedam dana bile u stanju pripravnosti”, navodi se u saopštenju objavljenom na Tviteru.