utorak, 26 septembra, 2023

Vučević novi predsednik SNS

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. maja 2023. (Beta) – Miloš Vučević potvrdio je danas da je izabran za predsednika Srpske napredne stranke (SNS). Vučević nakon sednice skupštine SNS u Kragujevcu, najavio je da će stranka uzeti učešće u formiranju Narodnog pokreta za državu. “SNS je podržala predlog dosadašnjeg predsednika stranke i predsednika države (Aleksandra Vučića) da uzmemo učešće u formiranje Narodnog pokreta i mislim da ćete mnogo konkretnije moći da vididte krajem juna, po tom pitanje”, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, očekuje da će 24. juna biti birano novo rukovodstvo stranke. “Onda bismo se, verujem, već krajem juna priključili u veliki, patriotski narodni pokret. Pokret koji razumemo kao poziv i jačanje tog političkog fronta za odbranu naše otadžbine u vrlo teškim vremenima”, naveo je Vučević. “Naša poliika se neće menjati. Mi ostajemo stranka koja jeste motor razvoja naše otadžbine, ali i stranka koja čuva, neguje tradicionalne vrednosti srpskog naroda, svih građana Srbije”, rekao je Vučević i dodao da će SNS biti najpouzdaniji partner predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ko je Miloš Vučević?

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, koji je danas izabran za predsednika SNS, dugo godina je aktivan na srpskoj političkoj sceni. Pre ove funkcije u stranci sedam meseci je ministar vojni gde je došao nakon deset godina provedenih na mestu gradonačelnika Novog Sada.

Rođen je 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Bačkom Petrovcu, a diplomirao je 1999. godine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Advokaturom se bavio od 1999. do 2012. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

U maju 2000. godine postao je član Srpske radikalne stranke, iz koje je 2008. prešao u Srpsku naprednu stranku, odmah po njenom osnivanju. Na čelu novosadskog odbora SNS je od 2011. godine, a jedan od potpredsednika SNS postaje u novembru 2021. godine. Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, posle čega prestaje da se bavi advokatskim poslom.

Dva puta je reizabran za gradonačelnika Novog Sada, posle lokalnih izbora 2016. i 2020. godine. Za poslanika Skupštine Srbije prvi put je izabran na izborima 2020. godine, ali je ubrzo podneo ostavku na tu funkciju. Narodni poslanik je postao i na prošlogodišnjim izborima, kada je bio 15. na listi Vučićeve koalicije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane je od 26. oktobra 2022. godine. Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine. Oženjen je Majom, sa kojom ima dva sina, Mihaila i Danila. Govori engleski jezik.

Aleksandar Popov: Vučević samo formalan predsednik SNS

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je danas da je izbor nekadašnjeg gradonačenika Novog Sada Miloša Vučevića za novog predsednika SNS “samo formalan”, jer će dosadašnji lider te stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti da vodi sve poslove.

“Savršeno je svejedno ko će biti lider SNS-a. To je kao i kada je izabrana Ana Brnabić za premijerku, znalo se da će biti samo formalno a da će Vučić da vodi sve poslove upravljanja državom”, rekao je Popov agenciji Beta.

Ocenio je da Vučić ima poverenja u Vučevića i da preko njega može i dalje da upravlja strankom. “To mu je potrebno da ne bi doživeo sudbinu Tomislava Nikolića koji je, kada je odstupio sa pozicije lidera SNS-a, izgubio i vlast i šansu da dobije drugi predsednički mandat”, kazao je Popov. i dodao da je osnivanje Nrodnog pokreta “velika varka”.

Ana Lalić: SNS ostaje u rukama porodice Vučić

Novinarka iz Novog Sada Ana Lalić ocenila je danas da je izbor dosadašnjeg potpredsednika Srpske napredne stranke (SNS) Miloša Vučevića za novog predsednika SNS “samo kozmetička promena, jer će stranka ostati u rukama porodice Vučić. Samo što će se sada na njenom čelu nalaziti brat predsednika Srbije Andrej Vučić”, kazala je Lalić agenciji Beta.

Lalić je ocenila da je izbor Vučevića za formalnog predsednika SNS logičan sled događaja jer je Vučević bio trbuhozborac porodice Vučić”, kazala je.