utorak, 26 septembra, 2023

Sukob građana i policije u Zvečanu, barikade u Leposaviću

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. maja 2023. (Beta) – Više desetina pripadnika kosovske specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

U Zvečanu su se začuli pucnji, a zapljeno je jedno policijsko vozilo, prenosi RTS. Situacija je nakon rasprave građana i pripadnika Kosovske policije u Zvečanu eskalirala, a začuli su se i pucnji.

“U više navrata su bačeni suzavac i šok bombe. Građani su se nakon toga razbežali. Potom su pokušali ponovo da se vrate ispred zgrade opštine, a policija je s puškama krenula ka opštini, začula se šok bomba i građani su se ponovo razbežali”, prenosi Radio Kontakt Plus.

Na prilazu Mitrovici iz pravca Prištine nije vidljivo pojačano prisustvo policije, ali je desetak vozila pod rotacijom, kao i jedan kombi nedaleko do Vučitrna odjurilo u pravcu podeljenog grada na Ibru, javio je Radio Kim.

Patrola saobraćajne policije je prisutna na skretanju u južni deo Mitrovice s magistrale koja vodi ka Leposaviću, ali nema drugih snaga bezbednosti na putu.  Na skretanju za Severnu Mitrovicu su parkirana dva džipa KFOR-a. U Rudaru kod Zvečana nema KFOR-a ni policije, a na putu su vidljiva i vozila Euleksa.

Na fakultetima i u školama u Mitrovici je prekinuta nastava, a građani postavljaju barikade na putu ka Leposaviću. Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije istaknu zastavu Kosova.

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine. Kosovska policija je saopštila do po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad u objektima.