sreda, 27 septembra, 2023

Opozicioni poslanici zahtevaju zaustavljanje nasilja i najavili protestni skup u ponedeljak

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. maja 2023. (Beta) – Poslanici opozicije u Skupštini Srbije su danas uputili zahtev vlastima za zaustavljanje nasilja i utvrđivanje odgovornosti za oružane napade u prethodna dva dana i pozvali građane da na protestnom skupu u ponedeljak iskažu protivljenje nasilju.

Poslanici grupa Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno, Demokratske stranke i Pokreta Dveri najavili su da će skup biti u 18 sati kod Spomenika Nikoli Pašiću u centru Beograda.

Oni su novinarima u Skupštini Srbije saopštili da će planirano mirno okupljanje biti u ponedeljak posle trodnevne žalosti. Poslanik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, izneo je zahteve utvrđene na sastanku opozicionih poslaničkih grupa, od kojih je prvi zaustavljanje promovisanja nasilja. “Tražimo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, kroz momentano smenjivanje članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju, nemoral i primitivizam na televizijama s nacionalnom frekvencijom“, rekao je Aleksić.

Opozicija traži i, kako je naveo, zabranu štampanih medija koji sadržajem promovišu primitivizam, nasilje, objavljuju lažne vesti i krše novinarske kodekse.

Traže i smenu rukovodstva javnog medijskog servisa Radio-Televizije Srbije (RTS) zbog emitovanja programa koji afirmiše nasilje, kriminal i agresiju. “Drugi zahtev je utvrđivanje institucionalne odgovornosti, smenjivanje ministara koji snose objektivnu odgovornost. S obzirom na činjenicu da niko od njih nije podneo ostavku, tražimo smenujivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružica i šefa Bezbednosno-Informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina“, kazao je poslanik Narodne stranke.

Istakao je da je rok za realizaciju iznetih zahteva sedam dana – do idućeg petka. “Zahteve ne iznosimo danas kao političari, već kao građani ove zemlje, kao roditelji i u ime svih roditelja. Ukoliko nema volje da se ovo realizuje, ukoliko se ništa ne preduzme, mi ćemo preduzeti mere koje su adekvatne snazi i veličini ove tragedije”, rekao je Aleksić.

Poslanica Ne davimo Beograd Biljana Đorđević kazala je novinarima da je današnja najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će na ulicama biti više policajaca došla posle njegove izjave da policajac ne bi sprečio oružani napad u beogradskoj osnovnoj školi. “Mi smatramo da obrazovanje mora da bude na čvrstim nogama. Nama je potrebno više nastavnika koji će dobiti instrukcije Ministarstva prosvete šta treba da rade i kako da se sada ponašaju”, navela je ona.

Poslanica Ujedinjenih, Marinika Tepić, rekla je da opozicija godinama upozorava na širenje nasilja i mržnje od strane vlasti, a da je 17 žrtava u oružanim napadačima prethodna dva dana, posledica onoga na šta su je opozicija upozoravala. Ona je osudila izjavu premijerke Ane Brnabić da u slučaju oružanog napada u osnovnoj školi “sistem nije zakazao”, i ocenila da sistem zaista nije zakazao jer je “sistem razoren i sistem ne postoji”.