utorak, 26 septembra, 2023

Sagovornici Danasa o izjavi Đukanovića o „srpskom svetu“

Slične objave

Podeli

V. R. – S. D.

„Srbija pokušava da u našem regionu radi ono što Rusija radi u svom“, izjavio je juče je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je bio gost Instituta Sjedinjenih Američkih Država za mir.

„Na Balkanu imamo pokušaj da se stvori “srpski svet”, po modelu “ruskog sveta”. Rusija pokušava da revidira istoriju zemalja svog regiona kako bi postigla dominaciju i uticaj koji je imao Sovjetski Savez, a isto Srbija pokušava da uradi u svom regionu“, kazao je Đukanović.

Ovu njegovu izjavu komentarisali su sagovornici Danasa.

Ljubomir Filipović, izvršni koordinator Građanske inicijative „21.maj“, kaže da to “to nije ništa novo”.

Ljubomir Filipović (Foto: aktuelno.me)

“To su nam saopštili i saopštavaju svako malo srpski ministri i crkveni velikodostojnici. Dok ruski svijet kao koncept umire sa Ukrajinom, srpski svijet je pun elana i euforije, mobilisan na pokretu litija u Crnoj Gori”, navodi Filipović.

Danilo Kalezić, viši istraživač Istorijskog instituta Crne Gore, smatra da “sve što Srbija na Balkanu radi je kopija Rusije”.

Danilo Kalezić (Foto: youtube.com)

“Kao što nema imperijalne Rusije bez Srbije, tako nema ni Velike Srbije bez Crne Gore. Đukanović konstatuje ono čega zapadni partneri još uvijek nisu potpuno svjesni a što je istorijska konstanta”, ukazuje Kalezić.

Zoran Vuletić, predsednik GDF-a, ističe: „Nažalost srpska politika daje povoda za strahove naših suseda, posebno imajući u vidu ratove 90-ih godina“.

„Milo Đukanović je tačno konstatovao šta je želja vlasti Srbije, a i najvećeg dela opozicije. Međutim, te želje će ostati njihov nedosanjani san jer je Srbija 90-ih u svom pokušaju pravljena Velike Srbije (srpski svet) doživela sveukupni vojni, politički i moralni poraz čije frustracije i danas živimo“, ukazuje Vuletić.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

Dodaje da vrlo slična sudbina čeka i Putinovu Rusiju u pokušaju zaokruživanja ruskog sveta.

„Sa prepisanom Miloševićevom matricom zločina koja je primenjena u Ukrajini nije ni moguć drugačiji ishod. Crna Gora je već napravila dobre tekovine koje će je uspešno odbraniti od takvih pokušaja.

Građanski koncept društva, nedvosmislen EU put, članstvo u NATO su najbolja garancija da u Crnoj Gori nema mesta za famoznu politiku srpskog sveta.

Te tekovine su takođe i najbolja odbrana budućnosti Crne Gore jer do sada u kampanji za predsedničke izbore nismo mogli da čujemo ni od dojučerašnjih vojvoda srpskog sveta osporavanje te politike.

Najgore što može da se desi Crnoj Gori nakon predsedničkih izbora sa eventualnom pobedom Jakova Milatovića je potpuna sličnost sa Vučićevom Srbijom, večni put ka EU sa ciljem da se nikada tamo ne stigne, ali nema ni govora o okretanju političkog kursa na drugu stranu, a to se rešava već u prvom sledećem izbornom ciklusu“, navodi Vučetić.

On smatra da građani Crne Gore imaju šansu za par dana da preveniraju to gubljenje vremena glasajući za zaista iskrenog pro EU kandidata Mila Đukanovića.

Aleksandar Radoman, član crnogorskog PEN centra, ističe da je Đukanović konstatovao ono što je jasno svakom ko iole prati zbivanja u regionu.

Aleksandar Radoman (Foto: antena M)

„Srpski svet je očigledno projekat kojim se u novim geopolitičkim uslovima pokušava reanimirati hegemonistički, genocidni projekat Velike Srbije, vojno poražen devedesetih godina prošloga vijeka.

Vučić kao doktrinarni nacionalista ne ponavlja Miloševićeve greške, pa projekat više nije vojni, već kombinacija meke i tvrde moći.

A kako udruženo djelovanje Vučićeve administracije, medija i Beogradske patrijaršije izgleda na poslu izgradnje Srpskog sveta – ponajbolje se vidi u Crnoj Gori, đe se jedna građanska i sekularna država s donedavno nespornom prozapadnom orijentacijom danas ubrzano transformiše u kolonijalnu teritoriju, ekonomski, kulturno i socijalno urušenu klerikalnu provinciju.

Istu ulogu koju je Putin dodijelio Moskovskoj patrijaršiji u Ruskome svetu dodijelio je Vučić Beogradskoj patrijaršiji koja u Crnoj Gori neskriveno sprovodi njegovu politiku – od litijaškoga pokreta, preko formiranja Krivokapić-Abazovićevih vlada do aktuelne agitacije za predśedničkoga kandidata Jakova Milatovića, zagovornika Vučićeva Otvorenog Balkana“, navodi Radoman.

S druge strane, Ivan Kostić, poslanik Dveri, kaže da ova izjava aktuelnog predsednika Crne Gore “pokazuje veliki strah Mila Đukanovića pred drugi krug izbora i njegov odlazak u političku penziju”.

Ivan Kostić (Foto: dveri.rs)

“Podgrevajući mržnju prema svemu što je srpsko i rusko nada se da će animirati neopredeljene birače da pod zastavom očuvanja crnogorske nezavisnosti, ponovo glasaju za njega. Međutim, od toga nema ništa. Narod u Crnoj Gori je sit Mila Đukanovića i svih njegovih poltrona koji su na svađi sa bratskom Srbijom gradili svoje političke karijere. Takođe, i pored ulaska Crne Gore u NATO, i uvođenja sankcija Rusiji, građani Crne Gore su po najnovijim anketama na strani Rusije u njenom sukobu sa kolektivnim zapadom na teritoriji Ukrajine”, navodi Kostić.