utorak, 26 septembra, 2023

Zoran Knežević novi predsednik SANU

Slične objave

Podeli

Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je Zoran Knežević, ishod je današnjeg glasanja

Nakon osmogodišnjeg mandata Vladimira S. Kostića na čelu Srpske akademije nauka i umetnosti, u „vrućoj stolici“ naći će se Zoran Knežević. Akademik je 23. po redu u predsedničkoj stolici SANU, od kada je ova institucija osnovana 1841. godine. Na ovom mestu bili su, podsetimo, velikani kakvi su, između ostalih, Josif Pančić, Jovan Ristić, Sima Lozanić, Stojan Novaković, Jovan Žujović, Jovan Cvijić, Slobodan Jovanović, Aleksandar Belić, Velibor Grigorić, Pavle Savić, Dušan Kanazir, Aleksandar Despić, Dejan Medaković, Nikola Hajdin…

Izborna komisija je konstatovala da Akademija ima 93 redovna člana i 31 dopisnog člana, a 114 je glasalo, saopštila je predsednica komisije Jasmina Grković Mejdžor. Svetislav Bozić dobio je 33 glasa, a Zoran Knežević 75, uz šest nevažećih glasova.

Akademik Zoran Knežević rođen je 1949. u Osijeku. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti analitičkih teorija kretanja malih tela. Spada u red najvećih poznavalaca malih tela u svetu. Od 1973. godine obavlja niz različitih istaknutih funkcija u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Direktor Opservatorije bio je od 2002. do 2014. godine.

Za dopisnog člana SANU je 2009. godine, a za redovnog 2015. godine. Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija, a na predlog italijanskih astronoma asteroid „3900 Knežević“ nazvan je po njemu.

Novi predsednik Knežević se obratio rečima: “Zahvaljujem svima koji su glasali za mene i dali podršku programu čiji sam predstavnik. Prilazim s dužnim poštovanjem obavezama, i nadam se da ću se nositi sa izazivima koji me čekaju. Kako bismo našu Akademiju vodili ka sigurnim lukama, učiniću sve što je u mojoj moći da obezbedim kontinuitet sa prethodnim periodom. Najlepše zahvaljujem”.

Pored pretendenata na predsedničku funkciju, akademici su birali i nove potpredsednike. Kandidati su bili: Miodrag Mateljević s Odeljenja matematičkih nauka, Zoran Popović s Odeljenja tehničkih nauka, Miodrag Marković s Odeljenja istorijskih nauka, Slavenko Terzić s istog odeljenja. Svetski poznati psihijatar Dušica Lečić Toševski i Nebojša Lalić s Odeljenja medicinskih nauka su kandidati za generalnog sekretara.

Zoran Popović dobio je 71 glas, Miodrag Marković takođe 71, ali nevazećih je bilo 8. Slavenko Terzić dobio je 35 glasova, a Nebojsa Lalić 62 glasa. (Nova.rs)