utorak, 5 decembra, 2023

Srbi prinuđeni da KM registarske oznake zamene sa RKS

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. marta 2023. (Beta) – Ukoliko Vlada Kosova u ova dva dana ne produži rok o preregistraciji, vozila sa KM tablicama od 1. aprila neće moći ni da uđu, a ni da izađu s Kosova, rekao je Milija Biševac iz Građanske inicijative Zubin Potok.

Biševac je agenciji Beta kazao da će mnogi Srbi sa severa Kosova biti prinuđeni da KM registarske oznake zamene sa RKS (Republika Kosovo), jer im je ograničena sloboda kretanja.

“Vlasnicima vozila sa KM tablicama je ograničeno kretanje. Stav države Srbije je da se vozila ne preregistruju na RKS tablice, dok kosovska vlada smatra da su KM tablice nelegalne. U pitanju je jedna velika politička igra zbog koje trpe građani”, ocenio je Biševac.

Po njegovim rečima kosovska policija neće moći da pleni vozila na severu Kosova, ali da postoji mogućnost zaplene na administrativnim prelazima.

“Mi sa KM tablicama nismo mogli da vozimo južno od Ibra, a sada nećemo moći ni na severu. Postavlja se pitanje šta da uradimo sa svojim automobilima”, rekao je Biševac.

U Zubinom Potoku sinoć su zapaljena dva privatna automobila kosovskih registarskih oznaka (RKS), čiji su vlasnici Srbi. Šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, saopštio je da su automobili zapaljeni samo zato što su na njima bile RKS registarske oznake.

“Prostorije Auto-moto saveza Srbije (AMSS) su zatrpane vozilima i zahtevima za preregistraciju. Postavlja se pitanje, ko je AMSS-u dozvolio ili naložio da u ime prištinskih vlasti realizuje ovu nečasnu rabotu? Posle ovog primera, nameće se pitanje na kakva će sve poniženja Aleksandar Vučić i SNS izložiti Srbe i srpsku državu u danima koji dolaze na КiM, ali i šire”, rekli su iz pokreta.

U međuvremenu, Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom je omogućeno produženje registracije motornim vozilima sa srpskim oznakama gradova s Kosova i Metohije. Međutim, kosovske vlasti ne priznaju odluke proistekle iz te uredbe.

Demanti AMSS

Povodom teksta od 30.03.2023. godine molimo vas da objavite i sledeci demanti Auto-moto saveza Srbije: Auto-moto savez Srbije nema svoju poslovnu jedinicu, niti povezano pravno lice na teritoriji Kosova i Metohije, pa samim tim i nema nikakve ingerencije nad bilo kojim pravnim licem koje se bavi tehničkim pregledom i registracijom vozila na Kosovu i Metohiji.

Ovim putem želimo da istaknemo da su navodi iz  teksta da su prostorije Auto-moto saveza Srbije (AMSS) zatrpane vozilima i zahtevima za preregistraciju gde se postavlja pitanje ko je AMSS-u naložio da u ime prištinskih vlasti realizuje ovu nečasnu rabotu, potpuno netačni i neistiniti.

Demanti je objavljen i na sajtu agencije Beta. Najljubaznije molim da i vas portal plasira informacije ciji je izvor AMSS.