nedelja, 28 maja, 2023

Kurti: Potrebna nam je brza i korektna primena sporazuma sa Srbijom

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 29. marta 2023. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da su sporazum koji je postignut u Briselu, i “mapa puta” za njegovu primenu koja je dogovorena u Ohridu, javna dokumenta i da je potrebna njihva “korektna i brza primena”.

“U Briselu će se 4. aprila razgovarati o pitanju primene sporazuma koji je već dogovoren. Postoji dogovor, sporazum postoji, jasno je javan za sve i potrebna nam je njegova korektna i brza primena. Zato će biti organizovan sastanak glavnih pregovarača na kojem će učestvovati zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi“, rekao je Kurti posle sastanka koji je u Prištini organizovao Savet Evrope.

Objašnjavajući reč “hitno” koju je EU koristila za stvaranje Asocijacije ili Zajednice opština sa srpskom većinom, premijer je dodao da se “sporazum mora primeniti u celini i da se ne može sprovoditi jednostrano”.

“Sporazum mora da se implementira u celini, ne postoji mogućnost da se nešto sprovede, a nešto ne. Kao što ne može biti jednostranog potpisivanja sporazuma ili aneksa implementacije, ne može biti ni jednostrane primene sporazuma. Ne treba da rušimo sporazum uzimajući delove koje želimo. Reč ‘hitno’ se koristi upravo u rečenici koja se odnosi na nestale, odnosno nasilno nestale”, rekao je Kurti.