nedelja, 28 maja, 2023

Ambasador SAD u Vranju: „Neće biti promena granica na jugu Srbije“

Slične objave

Podeli

Vojkan Ristić

VRANJE, 29. marta 2023. – „Bilo mi je zadovoljstvo da boravim u Bujanovcu, Preševu i Vranju. Još jednom ističem da promene granica na jugu Srbije neće biti, a ja ću uložiti maksimalni napor da podržimo dalji razvoj ovog regiona i Vranja kao centralne opštine“, poručio je na kraju svoje trodnevne posete Pčinjskom okrugu ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Tokom prepodneva američki diplomata imao je susret sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, koji je ambasadora Hila dočekao ispred zgrade SO Vranje.

“Obavestio sam ambasadora o našim dosadašnjim projektima koje smo kao lokalna samouprava realizovali sa partnerima iz SAD u prvom redu USAID-om, kao i planovi za dalji razvoj našeg grada. Ukazao sam i na našu nameru da obnovimo zgradu Američkog doma u Vranju koja će poneti ime njenog osnivača Džona Frotingama. Želimo da i dalje uz partnerstvo sa donatorima i kompanijama iz SAD razvijamo Vranje, ali i Pčinjski okrug”, sažeo je svoj razgovor sa ambasadorom gradonačelnik Milenković.

On je upoznao gosta i sa projektom regionalnog centra za reciklažu otpada koji će koristiti svih sedam opština Pčinjskog okruga. Za ambasadora Hila, kako je rekao, najvažnije je da „ovaj region koji ima dobru infrastrukturu i moderne saobraćajnice nastavi sa svojim razvojem“.

“Preda mnom je puno domaćih zadataka kada se vratim u Beograd. Želim da u ovom lepom gradu bogate istorije mladi dobiju novu šansu i ostanu da ovde rade i razvijaju dalje potencijale. Mislim da u tome možete računati na moju i pomoć SAD – bio je jasan američki diplomata, kome je ovo bila prva poseta opštinama juga Srbije od kada je imenovan na funkciju ambasadora u Srbiji.

Hil je i u Vranju ponovio stav da „neće biti nikakvih promena granica na jugu Srbije“, te da se „problemi etničkih Albanaca moraju rešavati kroz institucije sistema Srbije i dijalogom sa predstavnicima vlade u Beogradu“.

Svoju trodnevnu posetu jugu Srbije ambasador Kristofer Hil počeo je u Bujanovcu razgovorom sa predstavnicima Albanaca, a boravio je i u Preševu. Tokom posete Hil je obišao i Vojnu bazu JUG kod Bujanovca, gde se sprovode zajedničke vežbe pripadnika VS i SAD za učešće u multinacionalnim mirovnim misijama u okviru Ujedinjenih nacija. Poseta Bazi JUG je imala po proceni analitičara i poruku poslatu Beogradu u odnosu na aktuelne odnose sa Rusijom.

Ambasador Hil je u Američkom kutku u Bujanovcu, razgovarao sa studentima i srednjoškolcima, Srbima, Albancima i Romima ukazujući na „značaj zajedničkog suživota i uključivanje svih etničkih zajednica u kulturne i obrazovne projekte koji se sprovode u ovoj opštini“. (Dnevni lst Danas)