nedelja, 28 maja, 2023

Učimo od kosovskih Albanaca

Slične objave

Podeli

Kolega Fahri Musliu poslao je Portalu Forum dve fotografije i kraći tekst sa Kosova.

Klokot Banja, je u sastavu srpske opštine Klokot, nekad naselje opštine Vitinja, a sada mala opština sa većinskim srpskom stanovništvom. Banja je osnovana 1964. godine kao Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i poznata je po izvorima sumporne termomineralne vode koja vrlo uspešno leči i rehabilituje paciente.

Banja ima dva velika hotela sa pratećim objektima kapaciteta oko 700 kreveta. U junu se pušta u funkciju novi hotel od 11 spratova i pratećom infrastrukturom kapaciteta 600 ležajeva čime će ova banja sa više od 1.300 ležajeva postati najveća na zapadnom Balkanu.

Juče sam, piše Musliu, krenuo u obilazak naselja te srpske opstine Klokot, u kojoj doduše živi i dosta Albanaca. Hodajući glavnom ulicom ugledao sam nastpise dveju ulica koje sam snimio. Naišao sam na tablu sa imenom Danila Kiša a 50 metra niže sa leve strane i na natpis ulica/rruga Branislava Nušića.

Klokot Banja (Foto: fahri Musliu)

Učimo od kosovskih Albanaca. I ne prihvatajmo mišljenje o njima servirano od politikanata koji ništa ne znaju ni o Kosovu ni o “našim” Albancima. Od onih koji mrze sve koji su, tobož, drukčiji i manje vredni od nas/njih.

Prilog kolege Musliua me je vratio u vreme kada sam mesecima izveštavao sa Kosova za Našu Borbu. Radeći dug intervju sa profesorom Aganijem (Fehmi) u restoranu Syri (oko) ispričao mi je i ovo: “Od 404 prištinske ulice samo četiri su nazvane po Albancima. I to su oni koje Albanci ne cene i ne vole”.

Nadam se da Savom i Dunavom neće proteći baš mnogo vode dok se u Beogradu ne pojave ulice sa imenima, recimo Faruka Begolija, pomenutog profesora Aganija ili nekog drugog kosovskog Albanca.

D. B.