ponedeljak, 11 decembra, 2023

Igra laži je gotova, Borelj i Eskobar demantovali Vučića: Sporazum o Kosovu je obavezujući i bez njegovog potpisa

Slične objave

Podeli

 Autor: Jelena Jelovac

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost da Aneks sporazuma s Prištinom nije obavezujući, jer na njega nije stavio potpis. Istom brzinom stigao je i demanti Evropske unije i Amerike, čiji zvaničnici kažu – i te kako važi.

Odgovor Vučiću stigao je od visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, ali i od izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Borelj je rekao da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

“Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obe strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za obe strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primene“, izjavio je Borelj nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da je reč o važnoj prekretnici u procesu normalizacije odnosa koja stvara „novi status kvo u dijalogu“. Naglasio je i da će EU pratiti proces implementacije svega što je dogovoreno te dodao da postoje hitne stvari koje odmah moraju biti sprovedene, poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Identična poruka stigla je i od specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan.

“Dogovor koji su postigli Kosovo i Srbija na sastanku u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, je pravno obavezujući. Pravno je obavezujući za obe strane u svakom smislu. Nije bilo pitanje potpisa, već pitanje obavezivanja“, rekao je Gabrijel Eskobar ovim povodom.

„Naredni korak za obe strane jeste da počnu sa primenom dogovora“, istakao je on.

Tako je stavljena tačka na sva nagađanja oko toga da li dogovor iz Brisela i Ohrida važe ili ne važe, a koje je pokrenuo predsednik Srbije. Podsetimo, Vučić je dan nakon sastanka u Ohridu, u obraćanju javnosti Srbije rekao da je u formalno-pravnom smislu teško dokazati da sporazum postoji bez potpisa.

Dan nakon izjava Borelja i Eskobara u kojima ga demantuju, kaže da se njegov stav ni za jotu nije promenio ni pred kim. Ali, izgleda da jeste, pa sad kaže da važi i usmeni dogovor.

Ponoviću još jednom – pravno obavezujuće za Srbiju je kad stavim potpis ili pečat na nešto ili kad se sa tim verbalno, odnosno usmeno saglasim. Niko ne može da proizvede pravne posledice za Srbiju osim njenog predsednika ili u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova. Što se tiče ispunjavanja, Srbija će da ispuni i da radi svega što je rekla da radi na implementaciji“, rekao je juče Vučić.

Nova.rs