četvrtak, 23 marta, 2023

Vučić se obratio naciji: Biće natezanja, mnogo mnogo muka

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. marta 2023. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji nakon jučerašnjeg dvaaestočasovnog pregovaranja sa kosovskim premijerom uz posredovanje zvaničnika Evropske unije (EU), koji su, kako je rekao, eminentni svetski moćnici napravili važnim.

On je rekao da juče u Ohridu ništa nije potpisao jer, za razliku od Srbije, Kosovo nije međunarodno pravno priznata država sa kojom bi mogao da potpiše međunarodni sporazum i ponovio da su crvene linije za Srbiju – priznanje nezavisnosti Kosova i članstvo Kosova u UN, te da samo do tih crvenih linija Srbija može da radi na implementaciji dogovorenog.

“Razgovori nikada nisu laki jer je reč o stranama koje su suprostavljene i koje imaju različite interese – rekao je Vučić na konferenciji održanoj dan nakon sastanka u Ohridu sa Aljbinom Kurtijem uz evropsko posredovanje.

Vučić je na konferenciji pročitao ceo aneks o kome je juče pregovarano. Osvrćući se na tekst aneksa, predsednik je kazao: „Ovo  za nas nije posebno teško. Biće nam mnogo težih stvari u budućnosti“. On je istakao da Srbija više ne zavisi samo od prištinske dobre volje, „već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo neke stvari kada govorimo o evropskom putu“.

“Kažem da ćemo implementirati najveći deo stvari ali ništa neću implementirati što se tiče UN, niti što se odnosi na de fakto i de jure priznanja Kosova. Ali pred nama je ogroman posao – rekao je Vučić posebno se osvrćući na problem nestalih lica o čemu treba da se razgovara.

U pogledu ZSO, predsednik je rekao da je veoma važno što se u Aneksu spominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga. “Gospodin Kurti je pomenuo Ahtisari plan. Srbija taj plan nije usvojila i on nije deo procesa dijaloga. Kurti je izneo svoja tri stuba za ZSO što nije prihvaćeno – kazao je Vučić istakavši da postoje dokumenta potpisana o ZSO iz prethodnih godina.

Predsednik je istakao značaj ZSO za srpski narod. “I dalje nam veći broj ljudi živi južno od Ibra za nijansu. Svi koji žive južno od Ibra žive kao u getu. Nemaju nikakav institucionalni okvir. Svi čekaju da se dočepaju Kosovske Mitrovice. ZSO nam je potrebna svuda gde Srbi žive, ali mnogo više na jugu nego na severu – rekao je Vučić istakavši da se Srbija izborila da ono što je dogovoreno i primeni iako kosovska strana nije spremna na to.

On je kazao da očekuje da će biti mnogo muka oko ZSO. Ono što je precizno navedeno (u aneksu) jeste primena sporazuma koji su dostignuti u dijalogu. Mi smo zadovoljni onim što je postignuto u dijalogu. Ako ne bude ispunjeno, na nama je da donosimo odluke šta ćemo mi ispunjavati

Vučić je rekao da tokom jučerašnjih razgovora 12 puta menjan tekst i da će pritisak na Srbiju samo da raste. Narednih dana će pozvati na konsultacije sve stranke koje su zainteresovane, “biće i onih koji će hteti da čuju”. Predsednik Srbije je i ovo obraćanje iskoristio za ličnu i stranačku promocoju- Pomenuo je  rekao da 5.607  Srba i Roma na Kosovu prima socijalnu pomoć u iznosu od 11,000  i da će se ona od sledećeg meseca povećati na 20,000 dinara, dodajući da će Srbije ove godine izdati 100.000 dozvola stranim radnicima “za poslove koji su mogli da obavljaju naši ljdi”.

Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi Zdravka Ponoša da je pristao da napredak Srbije u EU integracijama zavisi od implementacije dogovorenog u Ohridu Vučić je rekao da je uspeo da ispregovara „papir“ koji je mnogo bolji od onoga što je bilo ko očekivao. Potom se obrušio na Ponoša, rekavši da je mnogo sporazuma potpisivano u i “Ponošovo vreme”, kada je, istakao je Vučić, “rasturao vojsku, uzimao hrvatski pasoš i bio domoljub.

Govoreći još jednom o (ne)potpisivanju Vučić je rekao da ima “nepodnošljiv bol u desnoj ruci” i da će se bol nastaviti naredne četiri godine.

Predsednik je naglasio i 107 kilometara autoputa koji će biti izgrađeni ove godine, 108 kilometara izgrađenih pruga i pohvalio se da voli duge razgovore poput jučerašnjeg u Ohridu kada njemu koncentracija raste, kao i to da je nedavno u Narodnoj skupštini jedini presedeo punih 14 sati u skupštinskoj klupi. Na kraju je sa dosta ironije dozvolio dvema “Šolaković televizijama” (N1 i Nova.rs – prim. D. B.) da se dogovore i postave jedno zajedničko pitanje i posle odgovora koleginici se obratio prilično neprimereno za jednog državnika.

D. B. 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.