četvrtak, 23 marta, 2023

Tekst Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Slične objave

Podeli

OHRID, 19. marta 2023. (Beta) – Evropska unija je noćas objavila tekst Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u kojem se navodi da on postaje sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od dve strane.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je posle celodnevnih pregovora lidera Srbije i Kosova u Ohridu, da EU smatra “značajnim dostignućem” saglasnost dve strane o Implementacionom aneksu sporazuma, uključujući dogovor o punoj implementaciji obaveza iz ranije postignutih sporazuma u okviru dijaloga pod okriljem Unije.

“Evropska unija pozdravlja današnji dogovor Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji će postati sastavni i obavezujući deo evropskog puta obe strane”, naveo je Borel.

Tekst Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prenosimo u celosti:

– Ovaj Aneks je sastavni deo Sporazuma.

– Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i ispuniti sve obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa, ekspeditivno i u dobroj veri.

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

– Strane su saglasne da hitno usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

– Radi primene člana 7 Sporazuma, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredstvo EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana formiraju Zajednički odbor za nadzor, kojim će predsedavati EU. Sprovođenje svih odredbi biće obezbeđeno i nadgledano od Zajedničkog odbora za nadzor.

– Radi primene člana 9 Sporazuma, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi bio obezbeđen investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti distribuirana pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

– Kosovo i Srbija se slažu da će svi članovi Sporazuma biti primenjivani nezavisno jedan od drugog.

– Redosled stavova ovog Aneksa ne prejudicira redosled njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.

– Svi razgovori povezani sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga pod okriljem EU.

– Kosovo i Srbija prihvataju da svako nepoštovanje sopstvenih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga može imati direktne negativne posledice na procese njihovog pristupanja Evropskoj uniji i na finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.