sreda, 29 marta, 2023

Dodik najavio prekid kontakata sa američkim i britanskim diplomatama u BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 17. marta 2023. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će taj entitet BiH uskoro doneti odluku o prekidu kontakata sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da je na jučerašnjem sastanku predstavnika vladajuće koalicije u RS, sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu, odlučeno da se “sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH”.

On je, kako je prenela Radio-televizija RS (RTRS), naveo da je u toku formiranje tima koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju “o antidejtonskom delovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom mešanju u unutrašnje stvari BiH”.

“Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum, jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa”, ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je potpisnik aneksa Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku.

Dodik smatra da američke i britanske diplomate i ambasade „sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku“, dodavši da je to posebno bilo izraženo slučaju Kristijana Šmita, koga su bez obavezne odluke Saveta bezbednosti UN podržali za visokog predstavnika u BIH.

“Osim toga, ambasador SAD (Majkl Marfi) otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH, solidarišući se sa izjavom poglavara Islamske zajednice u BIH Huseina Кavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH”, istakao je on.

To je, kako je naglasio Dodik, za Srbe neprihvatljivo i “sprečava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer je takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH”.

Osim prekida kontakata predstavnika vlasti u RS sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH, on je naveo da će to učiniti i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsedništva BiH, Saveta ministara, Parlamentarne skupštine BiH i svih ostalih iz RS zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH.

“Vlada Republike Srpske će takvu odluku doneti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sednica Skupštine po ovom pitanju”, kazao je predsednik RS.