nedelja, 28 maja, 2023

Borel: Beograd i Priština treba da nađu hrabrosti za uspeh dijaloga

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 16. marta 2023. (Beta) – Šef evropske diplomatije, Žozep Borel, izjavio je u intervjuu skopskoj agenciji MIA da “želimo da damo sve od sebe da pomognemo Kosovu i Srbiji da nađu način za pomirenje i normalizaciju odnosa, jer bez toga neće moći da napreduju na putu ka Evropskoj uniji“.

Borel je rekao da je njegova uloga da olakša dijalog i da je sebe “u to potpuno uložio”, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka koji se bavi intenzivnom šatl-diplomatijom između Prištine, Beograda i glavnih gradova EU.

U njihovom je interesu (Srbije i Kosova) i interesu njihovih naroda da nađu neophodnu političku hrabrost da dijalog uspe. Nastavićemo da im pomažemo koliko god možemo, ali na kraju krajeva na njima je da sami donesu odluke. Nepotrebno je reći da će uspešan ishod ovog dijaloga imati veoma pozitivan uticaj na ceo region“, rekao je Borel povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albana Kurtija u subotu u Ohridu.

Po visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, problem između Beograda i Prištine ne predstavlja zamrznuti konflikt, već to što ta dva partnera dele problematičnu prošlost, a još nisu u stanju da u potpunosti prevaziđu to negativno nasleđe. “Verujem da su spremni da nađu rešenje za pregovaračkim stolom. Konačno, žele da se priključe EU, a dobrosusedski odnosi su jedan od osnovnih principa naše unije. Zato dijalogom kojeg podržava EU, pomažemo Beogradu i Prištini da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa”, rekao je Borel i istakao da je dijalog jedna od ključnih komponenti angažovanja EU na zapadnom Balkanu.

Prethodni tekst
Sledeći tekst