četvrtak, 1 juna, 2023

Srbija među zemljama u kojima su novinari najviše zastrašivani

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. marta 2023. (Beta) – Srbija se nalazi među zemljama u kojima su novinari prethodne godine najviše puta bili zatrašivani, navedeno je u izveštaju “Rat u Evropi i borba za pravo na prijavu” Platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara Saveta Evrope.

Novinari su najviše puta bili izloženi pritisku u Rusiji, ali i Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj i Poljskoj, objavilo je Udruženje novinara Srbije.

“U ovom izveštaju je zabeleženo 289 zabrinjavajućih slučajeva u 37 zemalja. Prema rezultatima istraživanja, novinari su bili ubijani, zatvarani, fizički napadani, pravno maltretirani i izloženi klevetama. Prošle godine su u Jermeniji, Gruziji, Turskoj i Ujedinjenom Кraljevstvu usvojeni ili predloženi novi restriktivni zakoni, za koje se u izveštaju ocenjuje da su novinarima onemogućili da se bez pritiska bave svojim poslom”, naveo je UNS.

Prethodnu godinu je, prema izveštaju Platforme za bezbednost novinara Saveta Evrope, obeležio rat u Evropi, ali i niz novih i uspostavljenih metoda gušenja nezavisnog novinarstva.

Najmanje 12 novinara i medijskih radnika je ubijeno, dok je 21 povređen prilikom izveštavanja sa ratnih područja u Ukrajini, zabeleženo je u izveštaju Platforme i istaknuto da su “ruske dezinformacije preplavile medijski pejzaž u Ukrajini i širom Evrope”.