sreda, 29 marta, 2023

Netanjahu skraćuje posetu Berlinu

Slične objave

Podeli

JERUSALIM, 15. marta (Rojters) – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je skratio put u Berlin zakazan za ovu nedelju, saopštila je njegova kancelarija, koja je ranije saopštila da je održao konsultacije „o razvoju događaja u nacionalnoj bezbednosti“.

U saopštenju nije precizirano da li su reprogram i konsultacije povezani. Niti su dali dalje detalje. Netanjahu bi kasnije u sredu trebalo da otputuje za nemačku prestonicu. Preliminarni plan puta koji je kružio prošle nedelje kaže da će se vratiti u petak. Ali u novom saopštenju se navodi da će se vratiti u četvrtak.

Njegova nacionalističko-verska koaliciona vlada, koja je na vlasti od decembra, opterećena je neviđenim protestima protiv planirane revizije pravosuđa. Demonstranti su rekli da će pokušati da ga spreče da stigne na aerodrom u sredu.

“Ispraćaj” izraelskog premijera na put u Berlin (Foto: news.yahoo.com)

Odvojeno, on i ministar odbrane Joav Galan rekli su da vode razgovore na visokom nivou o pitanju nacionalne bezbednosti o čemu su izraelski zvaničnici odbili da daju dalje komentare.

U ponedeljak je jedan izraelski vozač teško povređen u eksploziji na putu u blizini okupirane Zapadne obale, gde su napadi palestinskih militanata intenzivirani poslednjih meseci.

Vlasti su obezbedile sudski nalog kojim se ograničava izveštavanje o incidentu, koji su neki izraelski mediji opisali kao bombu pored puta koja je možda prerano aktivirana.