nedelja, 4 juna, 2023

Politička guzica atentata

Slične objave

Podeli

Svetislav Basara

Streljanje Zorana Ðinđića dogodilo se na sutrašnji dan pre dvadeset godina. Tvrd vam stojim da se ne bi dogodilo da pučisti nisu računali – i to ne sasvim bez krčmara – da će Ðinđićevo streljanje proći nezapaženo u javnosti, a da će državni udar biti prihvaćen bez ikakvog otpora. Tako bi i bilo: pognute glave koje sablja ne seče pognule bi se još više, a Politička Pozadina streljanja – da ne kažem baš guzica – na vlast bi zasela samo dva-tri dana posle streljanja.

Tako bi to, kažem, bilo da zahvaljujući sticaju pukih okolnosti – i onom mom drugu koji ne voli da ga pominjem u novinama – nije promptno uvedeno vanredno stanje. U roku od nekoliko sati lepo se videlo šta biva kad država reaguje onako kako treba da reaguje. Srpski „junaci“ u trenu su nikom ponikli i posakrivali se u mišje rupe. Iz kojih bi jedan po jedan bili vađeni i privođeni pravdi da – delom zbog nesnalažljivosti i kukavičluka obezglavljene vlade, delom zbog pritisaka ambasada dalekih istočnih zemalja – stvar nije relativizovana i po starom srpskom običaju završila Trt Milojkom.

Zahvaljujući uticaju u „ministarstvima sile“, majke pučističke invencije su pribegle kontroli štete i organizovale preventivno streljanje Duće i Šiptara. Mrtva usta ne govore, a tek ne svedoče, kužite, stari moji.

I šta? Kao što se lepo videlo šta biva kad država reaguje kako treba, još se lepše – u stvari ružnije – videlo šta biva kad država ustukne i podvije rep. Bašibozuk i brabonjci koji su hteli da obnove Dušanovo carstvo mic po mic su ponovo osvajali privremeno izgubljenu vlast. Ćosićevi pritajeni mudžahedini-i-halk u DS-u su se aktivirali, eliminisali Ðinđićeve kadrove, a onda se preko sistema spojenih sudova (i džepova) uortačili sa DSS-ovim Hezbolahom.

Da stvar ne bi bila previše očigledna – i da se retki Vlasi ne bi dosetili – pozicija alfa mužjaka formalno je pripala Ćosićevom regentu JexS-u, dočim su introvertnom DSS-ovom ajatolahu pripala ministarstva sile, koja, ionako, najbolje voli. Počela je ubrzo restauracija starog (bes)poretka paramitološkog mrsomuđenja, klerikalizacije i nekontrolisanog lopovluka.

Sve je to uvrhunilo veličanstvenim mitingom za Kosovo, kada su po ajatolahovoj fatvi, a u znak odmazde zbog „otimanja našeg Kosova“, popaljene ambasade i demoliran Beograd. Pala je i jedna ljudska žrtva. Odgovornost za izgubljeni život i milionsku štetu (u evrima) nije preuzeo niko.

Gledao sam taj jad i bedu sa „margina skupa“, a kad se ajatolahov ahbab Kusturica svim građanima neprisutnim na veličanstvenom mitingu – uključujući JexS-a, obratio sa „gde ste, pacovi“, pomislio sam: svaka ti je, Nemanja, ka vladičina, samo si bio nekako preblag: trebalo je da kažeš „gde ste, pičke“.

Na kraju se i JexS – za čijeg vakta nije upriličen ni jedan jedini protest – popeo na qwrz ženskim polnim organima. Ostalo je istorija.

(Famozno, Kurir, 11. marta 2023)