sreda, 27 septembra, 2023

Novi protest podrške tužiteljkama: „Mi smo Laura, vi ste Laura, svako je Laura“

Slične objave

Podeli

N1

BEOGRAD, 10. marta 2023. – Protest podrške tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojani Savović i Jasmini Paunović, i danas je (drugi put) organizovan ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Kako je javio reporter N1, saobraćaj je delimično blokiran, a osim u Beogradu protest podrške održava se i u Nišu.

Advokatica Sara El Sarag održala je u Beogradu govor na samom početku protesta. „Mi smo Laura, vi ste Laura, svako je Laura“, rekla je ona. „Nama treba Laura, da znamo da nas nisu uništili. Zašto Laura? Da bismo ohrabrili ljude u sistemu. Neophodna nam je solidarnost, potreban nam je brat, sestra, komšija. Dosta je bezvlašća, da nas dele“, rekla je advokatica.

Savo Đurđić, sudija Višeg i Apelacionog suda u Novom Sadu u penziji i biši član Visokog saveta sudstva rekao je da je došao da podrži hrabre tužiteljke. „Nažalost, mnoge kolege koje su aktivne sudije ne mogu to da urade. Zahtevi su jasni, da se zamenice tužioca, koje su nepravedno premeštene, vrate u odeljenje i na predmet o EPS-u. Skinute su s predmeta kada su donele rešenje o hapšenju i zato nemamo rezulatat u brobi protv visoke korupcije“, poručio je Đurđić.

Član Organizacionog odbora protesta advokata Čedomir Kokanović rekao je ranije da će biti organizovana i kraća šetnja do zgrade u kojoj je Republičko javno tužilaštvo. „Zahtevi sa prethodnog protesta nisu ispunjeni i nastavljamo dalje“, rekao je Kokanović.

Nišlije imaju zahtev više

Okupljeni u Nišu su zatražili isto što i u Beogradua, ali imaju i jedan dodatni zahtev – pitaju šta se desilo sa niškim trgom, kada će biti pokrenuta istraga, jer su više puta probijeni rokovi, a firma Bauzeven radila je i taj trg.

Građanima se obratio aktivista Miloš Bošković, koji je listu zahteva, simbolično, sa razglasom u rukama, predao sudu.

Aktivista i nastavnik u penziji Slavoljub Blagojević poneo je transparent na kome je pisalo: „Ne dam Stefanovića, Zagorku, Jovanjicu, Kosovo…jer ja kad dunem i vatru sunem“.
Popularni čika Slavko poznat je po brojnim angažovanim performansima. Pored ostalog, po tome što je Vučiću slao zarđale kašike, a vraćao mu je i vitamine koje je SNS slao penzionerima.

Protest zbog smenjivanja zamenica Višeg javnog tužioca u Beogradu Bojane Savović i Jasmine Paunović organizovan je 2. marta u centru Beograda, pod nazivom „Ne damo naše Laure“, tako nazvan po Lauri Koveši, nekadašnjoj uspešnoj antikorupcinoj tužiteljki Rumunije.

Tada je zatražena smena republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i vraćanje smenjenih tužiteljki Savović i Paunović na stara radna mesta u Višem javnom tužilaštvu.

Zamenici javnog tužioca podneli su Državnom veću tužilaca (DVT) disciplinsku prijavu protiv višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića zbog toga što je, kako navode, „ugrozio poverenje građana i Više javno tužilaštvo“, i izdavao „očigledno lažna saopštenja“, saznaje N1.

Na sajtu peticije.online je pokrenuta peticija za smenu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za narednu nedelju je zakazano ispitivanje pet svedoka u istrazi protiv šestorice osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, prenosi RTS.