utorak, 5 decembra, 2023

Banjaluka: Oštećeni automobili dvojice novinara

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. marta 2023. (Beta) – Nepoznate osobe prošle noći u Banjaluci su oštetile automobile novinara EuroBlica Nikole Morače i urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića.

Slučaj je prijavljen policiji, koja je obavila uviđaj, a iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da preduzimaju sve neophodne mere u cilju rasvetljavanja ovog slučaja. Kamere na zgradi, ispred koje su se nalazili automobili Morače i Trifunovića, snimile su napadače, koji su oštrim predmetima izgrebali vozila dvojice banjalučkih novinara.

Morača je danima u žiži javnosti, nakon što ga je policija privela zbog teksta o silovanju 18-godišnje devojke, tražeći od njega da otkrije izvor informacija. Pošto je odbio da to učini, osumnjičen je za krivično delo “povreda tajnosti postupka”, a po nalogu tužioca oduzet mu je telefon, koji mu još nije vraćen.

Morača: Osjećam ugroženost porodice

Zbog ovog događaja održana je pres konferencija ispred Palate predsjednika Republike Srpske. Nikola Morača, rekao je da očekuje da ova istraga ima prioritet u policiji

“U policiji su rekli da će obići sve, na video snimkama jasno se vidi da ta osoba nije marila da li je neko snima ili ne. Stvarno osjećam ugroženost porodice, jer imam troje djece i suprugu. Iskreno se nadam da će policija ovu osobu uhvatiti vrlo brzo.

Trifunović: Otvoren je lov na novinare

Aleksandar trifunović (Foto: buka)

Aleksandar Trifunović je rekao da se nakon 25 godina rada napad desio u porodičnom okruženju.

“Napad govori o mržnji. Stvorena je atomosfera da je otvoren lov na novinare i da novinarima može bilo ko nešto da uradi, da ih napadne. Mi smo od sistema označeni kao spodobe i neprijatelji. Naša imovina je najmanje bitna, da smo bili u tim autima ko zna šta bi se desilo”, rekao je Trifunović.

Vukelić: Granica je pređena

Siniša Vukelić, urednik portala Capital i predsjednik Kluba novinara Banjaluka  rekao je da je u Republici Srpskoj stvorena atmosfera linča.

“Nikada se novinari ne trebaju tako ophoditi prema Miloradu Dodika. Provođenjem kriminalitacije kelevete želi se oduzimati novinarima oprema, zatvarati novinare. Bilo kojem novinaru u ovoj zemlji, bilo kojem aktivisti ili bilo kojem kričaru, ukoliko se nešto desi, ukoliko nekome padne dlaka sa glave, mi ćemo za to direktno smatrati odgovornim Milorada Dodika i Sinišu Karana, ministra unutrašnjih poslova. Ovo je sve prešlo granicu. Ovdje novinari strahuju za svoje živote. Nedavno je bio pokušaj atentana na Vladimira Kovačevića”, istakao je Vukelić.

Dodaje da je ovo stvarno otišlo predaleko. “Mi smo meta za bilo kojeg građanina, bilo koga ko vjeruje u njihovu ideologiju koju su oni stvorili. Sad su novinari i aktivisti predstavljeni kao novi neprijatelji u Republici Srpkoj”, istakao je Vukelić.

Podsjetio da je desetine zahtjeva poslano sa raznih adresa da se povuče ovaj zakon koji je u Nacrtu. “Ovo je bitka svih građana. Porazno je da akademska zajednica nema javni stav. Gdje je ta pamet kad su ljudska prava ugrožena. Oni su se sakrili iza svojih katedri. Mali je broj ljudi koji je protiv ovoga. Sve kolege koji su za ovo trebaju to javno reći”, istakao je Vukelić. (Beta/Buka)