sreda, 27 septembra, 2023

Milan St. Protić: U čemu je smisao zahteva za forimranjem ZSO

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. marta 2023. (Beta) – Istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić ocenio je da se dosadašnji dijalog Beograda i Prištine sveo na “ekstremno nepovoljnu pogodbu”, odnosno prećutno priznanje nezavisnosti Kosova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Zapadnjaci su ovo jedva dočekali. Otezali su, izbegavali, vrdali kako bi tzv. Zajednica srpskih opština dobila maksimalan značaj i težinu”, ocenio je St. Protić u autorskom tekstu za današnji Blic.

On je dodao da je formiranje ZSO postavljeno kao “vrh cilj” i ključni interes srpske strane u pregovorima i upitao u čemu je smisao tog zahteva. “Institucionalna zaštita srpskog življa na Kosovu, ili pokušaj stvaranja posebnog političkog entiteta? Šta god da je, loše je. Niti će tzv. ZSO biti jemstvo svetle budućnosti za kosovske Srbe, niti će se njom ostvatiti autonomizacija Kosova”, naveo je.

Prema njegovim rečima, to se neće desiti zbog toga što je “realna vlast u rukama Prištine”, kao i zbog toga što nema teritorijalne kompaktnosti. “Odvojen i naročito osetljiv problem je potencijalan reciprocitet za albansku manjinu na jugu Srbije”, naglasio je on.