četvrtak, 1 juna, 2023

Dodik: Kosovo za Srbiju najvažnije teritorijalno a RS najvažnije nacionalno pitanje

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. februara 2023. (Beta) – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je za Srbiju najvažnije tertirijalno pitanje Kosovo, dok je Republika Srpska najvažnije nacionalno pitanje Srbije.

“Mi iz RS nemamo nikakvu nameru da se mešamo u politički život Srbije, ali imamo nameru da Srbiji nametnemo narativ. Teritorijalno pitanje najvažnije za Srbiju je pitanje Kosova, a njeno najvažnije nacionalno pitanje je Republika Srpska”, kazao je Dodik, obraćajući se učesnicima tribine “Srpska se brani i u Srbiji”.

On je odbacio svaku mogućnost poređena Republike Srpske i Zajednice srpskih opština na Kosovu, dodavši da albanska strana to koristi kako bi poboljšala svoje pregovaračke pozicije, a da je “taj virus pokupljen u Sarajevu”. ZSO ima smisla samo ako ima izvršne funkcije, ako je to samo ljuštura, to je onda nemoguća priča, blef i trik Zapada. Ako već tvrde da se mora osnovati ZSO, zašto to nisu nametnuli prištinskim vlastima, jer se zna da zapadne zemlje vladaju procesima na Kosovu”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS ima jasne političke stavove i odmah odgovara na sve izazove sa kojima se suočava. “Priznajem da unaprijed odbacujemo neka rješenja i prije nego što se o njima počne pregovarati, jer oni koji nameću ta pitanja, čim krenu pregovori, to uzimaju kao gotovu star. Zapad više ne poštuje međunarodno pravo”, ocenio je Dodik.

Dodao je da spreman da odbije svako pitanje koje se stavi na sto, jer je, kako je kazao, “jedino takvo ponašanje delotvorno”. “Nije dobro praviti konačna rješenja, treba sačekati razvoj globalne situacije i onda razmatrati šta je nacionalni interes”, kazao je Dodik, dodavši da je potrebno “vratiti poziciju ravnopravnih pregovarača, a ne izvršilaca naloga sa strane”. On je dalje kazao da je pre par dana vlastima u BiH stigao zvaničan zahtev da donesu zakon koji bi omogućavao putovanje između BiH i Kosova samo sa ličnim kartama i da su predstavnici RS to odbili. “Mi smo to odbili, mi nećemo dozvoliti da se pomeri bilo šta na tom planu”, naveo je Dodik.

Predsednik RS je ponovio da je Kristijan Šmit nelegalni visoki predstavnik i da je “interes i Srbije da ga tretira kao nelegalnog visokog predstavnika”. Dodao je da vlasti u RS neće objaviti Šmitovu odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS niti će je primenjivati.

“Da vidimo koja je to sila koja stoji iza njega, da vidimo kako će on sprovesti svoju odluku. Ne mogu da sude kolektivne organe, kao što je Vlada ili Narodna skupština. Kako da uhapse predsednika RS, vladu i sve poslanike, a to im je jedini način da sprovedu tu odluku”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, predstavnici SAD i EU “pokušavaju da guraju RS na negativnu stranu”, dodavši da je Nemačka već zaustavila određena sredstva za RS da bi, kako je kazao, “disiplinovala Dodika”. Postoji zastoj u isplati iz fondova EU koji idu u RS. Ako se to nastavi, mi ćemo u Nraodnoj skupštini donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH”, istakao je Dodik.

Rekao je i da “Srbija smatra da treba da ostane na evropskom putu” i da je “vešto nametnula tu temu”, tako što je ukazala EU da, ako oni neće da ulažu u Srbiju, postoje zemlje koje to hoće, poput Kine. Govoreći o odnosu RS i Srbije, on je istakao da ga zanima “samo jaka i moćna Srbija, koja može da pomogne RS”, ocenivši da takva Srbija nije u interesu međunarodnog faktora, posebno zapadnih zemalja.

Dodik je rekao da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “korektan”, da je to odnos “razumevanja, uz neka štucanja, koja nameću neki ljudi iz okruženja”. On smatra da Srbiji ne treba vlast u Banjaluci koja ima podanički odnos prema Beogradu, već jaka politička struktura koja će se moći nositi sa političkim problemima u BiH. “Srbiji treba da podržava RS, a ne da kreira političke stavove za RS. Taj pristup se poštuje”, kazao je predsednik RS.