sreda, 27 septembra, 2023

Putin optužio NATO da učestvuje u sukobu u Ukrajini

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 26. februara 2023. (Beta-AFP) – Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je NATO da učestvuje u sukobu u Ukrajini tako što isporučuje oružje ukrajinskim snagama.

“U Ukrajinu šalju oružje u vrednosti od više desetina milijardi dolara”, rekao je Putin u danas objavljenom intervjuu za kanal Rusija-1. Kako je ocenio ruski predsednik, “to je zaista učešće” u sukobu. “To znači da oni učestvuju, doduše posredno, u zločinima kijevskog režima”, rekao je ruski predsednik.

Zapadne zemlje, kako je dodao, imaju “samo jedan cilj: da unište bivši Sovjetski Savez i njegov glavni deo, Rusku Federaciju”. “Tek tada će nas možda primiti u takozvanu porodicu civilizovanih naroda, ali samo posebno, svaki deo odvojeno”, rekao je Putin, koji je govorio na marginama patriotskog koncerta u četvrtak, uoči prve godišnjice ruske ofanzive u Ukrajini.

Putin je ponovio apel za stvaranje multipolarnog sveta. “Protiv čega smo mi? Protiv činjenice da se novi svet koji nastaje gradi isključivo u interesu jedne zemlje, Sjedinjenih Američkih Država (SAD)”, rekao je ruski predsednik i dodao da mora da se reaguje pošto su pokušaji SAD da prekroje svet po svojoj zamisli nakon pada Sovjetskog Saveza doveli do ove situacije.

Moskva je 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu. U prvih godinu dana rata poginule su desetine hiljada ljudi, uključujući hiljade civila, milioni su postali izbeglice, a neki gradovi su potpuno razoreni. Stručnjaci upozoravaju da bi najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata mogao da potraje godinama, a sve su veća i strahovanja da bi mogao da preraste u direktan konflikt Rusije i NATO.

Prethodni tekst
Sledeći tekst