ponedeljak, 11 decembra, 2023

Bajden u poseti Varšavi

Slične objave

Podeli

VARŠAVA, 21. februara 2023. (Beta) – Predsednik SAD Džozef Bajden sprema se da danas i sutra u Varšavi ponovo osudi napad Rusije na Ukrajinu, potvrdi pomoć toj zemlji i jedinstvenu podršku Zapada, i da na samitu bukureštanske devetorke NATO razmotri dalje jačanje istočnog krila prema Rusiji, najavili su Bela kuća i poljski zvaničnici, dok poljska opozicija naglašava da je ta poseta pre svega kamlufaža za Bajdenov odlazak u Kijev.

Bajden je u Varšavu stigao noćas iz Žešova na jugoistoku Poljske posle iznenadne posete Kijevu, a radni program u Poljskoj počinje posle podne bilateralnim razgovorima sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom od kojih zvanična Varšava očekuje konkretnije detalje jačanja američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu broj američkih vojnika u Poljskoj, po bilateralnim sporazumima i u okviru NATO, dostigao je oko 10.000, i Poljska nastoji da se SAD konačno obavežu na stalno prisustvo, a ne da se samo smenjuju kontingenti.

“Poseta predsednika SAD Poljskoj za nas je veoma važna. To je znak garancija za našu bezbednost vidljiv golim okom. Razgovaraćemo o američkom prisustvu u Poljskoj, o jačanju tog prisustva. Razgovaraćemo i o predstojećem samitu NATO u Viljnusu šta tu možemo da uradimo i u vezi s odnosom NATO i Ukrajine”, kazao je o drugoj poseti Bajdena za godinu dana poljski predsednik Duda.

Predsednik Duda očekuje da će najavljeni govor Bajdena predveče u baštama Kraljevskog zamka u Varšavi pred nekoliko hiljada Varšavljana biti na neki način odgovor ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na to šta sve govori otkako je Rusija napala Ukrajinu, simbolično uoči godišnjice agresije. Dudin prethodnik na čelu Poljske, bivši predsednik Bronjislav Komorovski ocenio je da poseta Bajdena jeste istorijska, ali ne ova Varšavi već ona u ponedeljak u Kijevu.

“Poseta Poljskoj je kamuflaža za posetu Kijevu. Poseta jeste istorijska, ali Kijevu, ne Varšavi. Mislim da poljske vlasti koje su htele da se ogreju na poseti treba malo da izduvaju balon čudesnog samopouzdanja. To ne umanjuje značaj posete za Poljsku. Mislim da treba da je doživljavamo kao susret sa liderom demokratskog sveta”, kazao je Komorovski poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Tokom drugog dana u sredu američki predsednik Bajden učestvovaće na samitu zemalja istočnog krila NATO, tzv. bukureštanske devetorke na kojem će glavna tema biti mogućnosti daljeg jačanja tog krila NATO zbog pretnji koje predstavlja Rusija.

Sami Poljaci prema prigodnoj anketi za dnevnik Žečpospolita očekuju da će poseta Bajdena potvrditi poziciju Poljske kao jednog od lidera vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, u šta veruje 47 odsto anketiranih, dok trećina, 33,5 odsto misli da bi ta poseta mogla da donese i obećanja daljeg jačanja američkog vojnog prisustva u Poljskoj.

U anketi agencije IBRIS 36 odsto Poljaka smatra da je ta poseta samo kurtoazni gest prema Ukrajincima i Poljacima, dok svega 13,9 odsto veruje da bi ova poseta na neki način mogla da doprinese mirnom okončanju rata u Ukrajini.