četvrtak, 1 juna, 2023

Đukanović: Beograd i Priština nemaju drugog puta osim sporazuma

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/MINHEN, 19. februara 2023. (Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Beograd i Priština nemaju drugog puta “do puta sporazuma”, i ocenio kao pomak to što su obe strane prihvatile osnovni tekst francusko-nemačkog plana za Kosovo.

“Sve druge ideje poput održavanja zamrznutog konflikta su zapravo u funkciji doktrine destrukcije prema Evropi i prema zapadnom Balkanu kao evropskom regionu”, rekao je za Dojče vele (DW) Đukanović koji učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Đukanović je ocenio da je poslednjih godina pao intenzitet politike proširenja EU, a “posledično i reformski entuzijazam u svim državama regiona”. “Ukrajina je skrenula pažnju na geopolitički značaj integracije zapadnog Balkana i čini mi se da se Evropska unija (EU) vraća aktivnoj politici proširenja. Verujem da će to biti inspiracija novoj vladi, koju očekujem tokom ove godine u Crnoj Gori, da se posveti u punoj meri reformama i da u što kraćem roku ostvari svoj cilj”, rekao je crnogorski predsednik.

On je ocenio da je vraćanje Crne Gore na kurs reformi realno, i da Crna Gora ima najbolju predispoziciju da bude prva sledeća članica Evropske unije. Prema njegovim rečima Crna Gora je stoprocentno uskladila politiku prema Rusiji sa Briselom, i uvela sankcije.

“Crna Gora nije neprijatelj Rusiji, Crna Gora je neprijatelj agresiji. Crna Gora je neprijatelj rušenju međunarodnog prava. Crna Gora je neprijatelj svim idejama kojim se želi ograničiti suvereni izbor budućnosti nezavisnim državama, u ovom slučaju Ukrajini”, rekao je on.

Đukanović je rekao da će u narednih nekoliko dana odlučiti da li će se kandidovati na izborima 19. marta. “Sagledavamo ko je taj ko može najbolje pomoći da se Crna Gora nakon dvoipogodišnjeg lutanja vrati na stabilan kolosek evroatlantskog razvoja”, rekao je Đukanović, koji je i predsednik Demokratske partije socijalista.

On je dodao da je već 30 godina u političkom životu Crne Gore i da “onaj ko radi jedan posao tri decenije, ima pravo da se oseti umornim” i na rezon da bi možda i za društvo bilo bolje da bude predložen novi kandidat za predsednika države.