sreda, 29 marta, 2023

Vučić: Zbog neuvođenja sankcija Rusiji plaćamo visoku cenu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. februara 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zbog neuvođenja sankcija Rusiji država plaća visoku cenu u međunarodnim odnosima, ali da on nema nameru da tu odluku za sada menja.

Vučić je u parlamentu, odgovarajući na izlaganje poslanika Stranke slobode i pravde (SSP) Borka Stefanovića, koji je rekao da Srbija već plaća previsoku cenu zato što nije uskladila spoljnju politiku sa Evropskom unijom, i nije uvela sankcije Rusiji, rekao da ta odluka nije njegova, nego državna, i da “košta ne malo, ali dok nas ne košta vitalnih interesa moramo da čuvamo svoju politku”.

“Ako to ne budemo mogli ja ću reći – ne možemo više da izdržimo”, rekao je Vučić i dodao da Srbija nije podržala “ruski upad u Ukrajinu jer čuvamo principe Ujedinjenih nacija”.

On je Stefanoviću odgovorio i da je predsednički kanidat na izborima 3. aprila 2022. godine koga je SSP podržala do izbora “govorio da neće uvoditi sankcije Rusiji”, da bi već 4. aprila iz SSP “izašli i rekli da treba uvesti sankcije”.

Na kritiku Stefanovića da Srbija “od svih zemalja centralne i istočne Evrope ima najmanji rast”, i u isto vreme “najvišu inflaciju od 15 odsto i rekordan javni dug, od čega u poslednja četiri meseca zaduživanje iznosi više od pet milijardi evra”, Vučić je odgovorio da se “ne računa dug u apsolutnim, nego u relativnim brojevima”.

“Jedva čekam da naš javni dug bude kao u Nemačkoj, to će biti za jedno 1.000 godina”, rekao je Vučić. On je kao uspeh vlasti naveo da je u 2022. godini bila “najniža stopa nezaposlenosti u istoriji Srbije”, kao i da se očekuje da će prosečna zarada u januaru ove godine biti oko 740 evra.