ponedeljak, 11 decembra, 2023

Kosovski rulet

Slične objave

Podeli

Milan Ćulibrk

Sumnja se pojačala kad sam na jednom pretraživaču ukucao „Vučić“. I umesto tekstova u kojima on objašnjava svoju poziciju dva dana pre sudbinske sednice parlamenta o Kosovu, među prvima pojavila se vest „Sanja Vučić čestitala rođendan majci Nemanje Gudelja“. Pa i to valjda nešto govori

Nikad nije bio pod većim pritiskom. Znali su da najteže podnosi napade na porodicu, pa su i nju pokušali da uvuku i da ga tako oslabe, uoči odlučujuće bitke. Pretili su mu ukidanjem viza. Pokušavali da ceo svet okrenu protiv njega. Da ga sapletu na svakom koraku. Stalno ga vraćali na neprijatne epizode iz prošlosti, u nadi da će ga tako slomiti. I zaista, činilo se u jednom trenutku da neće izdržati. Da će se možda čak i povući iz dalje bitke. Na sreću, izdržao je. I što ga više napadaju, on je sve jači. Išao je korak po korak, prkoseći onima koji ga ne vole. Mnogi ne mogu da mu oproste što neke od bivših, koji su se za sve pitali pre nego što se on popeo na tron, niko više i ne pominje.

Zna on da ga ne vole oni koji još ne mogu da prežale te bivše. Ali, čak i oni cene i ne mogu da poreknu njegove rezultate, jer su svi svesni da na ovim prostorima niko nikada nije uradio koliko je on. Više nego svi zajedno u poslednjih 70 godina. I više nego što će iko ikada na ovim prostorima uspeti da postigne. To majka više ne rađa. Uostalom, pogledajte semafor. Nije važno ko šta priča, ili misli, važan je rezultat. Sada je sve jasno. Njega podržava ogromna većina građana Srbije, čak i ako bi bilo sasvim logično da se posle više od 10 godina njegove vladavine pojavi neko ko bi mogao da ga porazi. Zato su hiljade građana uvek spremne da sa njim proslave svaki uspeh, kao da je njihov lični, a ne njegov.

Priznajem da spadam u one koji veruju da će on zaista ostati upisan zlatnim slovima u istoriju Srbije. Ne zato što je zaslužan za „zlatno doba“. Ili zato što je otkrio nova nalazišta zlata, koga izgleda po Srbiji ima kao pleve. On je svaki gram zlata zaradio teškom borbom. Naravno, reč je o Novaku Đokoviću, koji se u ponedeljak vratio na prvo mesto ATP liste. Na tom mestu je već 344 nedelja i do kraja februara bi mogao da obori apsolutni rekord Štefi Graf, koja je 377 nedelja bila „broj 1“. Pobedom u Australiji stigao je Rafaela Nadala sa 22 titule na grend slem turnirima, za dve više od penzionisanog Rodžera Federera. Pride, jedini ima bar po dve titule na svakom od četiri najveća turnira. Niko osim njega nije bio šampion svakog od devet turnira iz masters serije, a on je svaki osvajao bar dva puta. Pobedio je na 93 turnira. Ne razmišlja o penziji, jer ima još neostvarenih snova. I neka nastavi da sanja.

Nama ostalima, nažalost, ostaje surova realnost, a ona se svodi na to da je za 2. februar zakazana sednica Skupštine Srbije, u čijem će radu učestvovati i predsednik. Vlada je u utorak poslanicima dostavila „Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023“. Ako bude ličila na prošlu sednicu, na kojoj se raspravljalo o KiM, ništa novo nećemo čuti ni videti. Čak i ako naprednjaci ispred Skupštine organizuju miting podrške svom lideru, jer je to još 1996. prvi organizovao Slobodan Milošević, kada je pozvao „narod“ da odgovori na najavljeni miting opozicije, organizovan zbog krađe lokalnih izbora.

Do sada Vučić je u javnosti pokušavao da izgradi imidž dobrog šahiste. Nije li onomad u Predsedništvu, dok su opozicionari ispred nešto negodovali, igrao šah sa Nebojšom Stefanovićem. Ovo što radi poslednjih dana više liči na poker, nego na šah. Neki misle da je podigao ulog i da blefira. Drugi njegov zaokret porede sa ruletom. Ne ruskim (tamo su šanse da se preživi pet prema šest), nego sa običnim, u kome su šanse da će se kuglica zaustaviti na željenom polju mnogo manje, samo jedan prema 36.

Možda je i zbog toga odustao od najavljenih konsultacija sa šefovima svih parlamentarnih stranaka. NIN im je zato dao priliku da iznesu svoje stavove o francusko-nemačkom predlogu. I svi su pristali, osim SNS-a. Od njih ni pisma, ni razglednice.

Ili možda nešto kriju. Kao i Vučić detalje „predloga“ koji je samo on video. Ani Brnabić je bar rekao gde je otkrio novo nalazište zlata u Srbiji. A sumnja da nešto nije u redu pojačala se kad sam na portalu Naslovi.net ukucao „Vučić“ i kad mi je među prvima, sa portala Telegraf.rs „izletela“ vest Sanja Vučić čestitala rođendan majci Nemanje Gudelja. U nekim „normalnim“ vremenima, dva dana pred sudbinsku sednicu parlamenta verovatno bi se pojavilo na desetine vesti u kojima Vučić objašnjava svoju poziciju o Kosovu.

A i to što ih nema sigurno nešto govori.

(NIN)