ponedeljak, 25 septembra, 2023

Vuletić: Dizanje tri prsta ozbiljna i bezdušna provokacija

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

Na pitanje redakcije dnevnog lista Danas – Kako komentarišeteusvajanje Deklaracije o zabrani dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija u BiH, predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić je rekao: Novoizabrani ministar sigurnosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić kaže da ne razume zašto je podizati tri prsta u Sarajevu provokacija. Imajući u vidu njegov istorijat odnosa sa Miloradom Dodikom rekao bih da jako zna da je to ozbiljna i bezdušna provokacija za Bošnjake koji su stradali pod tim simbolom tokom rata devedesetih.

Ubijeno ih je oko 65.000, prisilno raseljeno skoro milion. Rekao bih da baš zbog toga što sve to zna nastavlja da pkazuje tri prsta. Drugačiji zadatak nije moguć kad vidimo sa kakvim žarom Dodik i on nastavljaju neometano da rasturaju i obesmišljavaju BiH institucije. Ne propuštaju priliku da opstriuraju državu na čijem su čelu. Još je tužnija činjenica da sa tim zlokobnim simbolom, pod kojim je srpska vojska počinila užasne zločine, retko ko i u Srbiji ima problem, otud i ponosno slavljenje ratnih zločinaca, čuvanje murala Ratka Mladića…

Dok srpsko društvo ne bude raščistilo ove stvari neće moći da napreduje i da postane kompatibilno sa svojim okruženjem, posledično neće moći da se uskladi ni sa Evropskom unijom (EU). Pod simbolom tri prsta smo vodili i rat na Kosovu, umesto da smo prihvatili mir u Rambujeu. Danas većina političara u Srbiji odbija najnoviji predlog plana EU za Kosovo, postavlja nekakve crvene linije, kažu da Kosovo ne može u UN i da nema nezavisnosti. Boris Tadić, Vuk Jeremić, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Miloš Jovanović, Dragan Đilas su obnovili svoj konsenzus iz 2006. godine i nastavljaju da zaluđuju građane o odbrani Kosova u sastavu Srbije. Potpuno zanemaruju nedvosmislene poruke svih institucija EU koje su nam poručile da sa takvom politikom ne možemo u EU. Time čine dvostruku štetu, obaraju podršku građana EU integracijama i od Unije prave neprijatelja. Umesto da se svi oni odreknu Šešelja i Miloševića, samim tim i njihovog zlokobnog ratnog simbola i objasne Srbima zašto smo bombardovani oni su odlučili da amnestiraju Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića bez obzira što se time odričemo EU.

D. B.