ponedeljak, 11 decembra, 2023

Vučić i Zeman otvorili Češki dom u Beogradu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. januara 2023. (Beta) – Predsednici Srbije i Češke, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman, otvorili su danas obnovljen Češki dom u Beogradu.

Vučić je izjavio da će Češki dom biti “mesto susreta” srpskog i češkog naroda i “trajna veza” dve države.

“Češka kuća će biti mesto susreta naša dva naroda, razmene i razvoja privredne i kulturne saradnje. Ona će biti trajna veza između Srbije i Češke, kamen temeljac najkvalitetnijih odnosa i zalog našeg prijateljstva i tako će zauvek ostati, ma ko bio na vlasti u Srbiji i Češkoj. Živelo prijateljstvo Srbije i Češke i naša dva naroda”, napisao je Vučić na Instagramu.

Zeman je zahvalio Vučiču i češkom ambasadoru u Beogradu Tomašu Kuhti na angažovanju u vezi sa obnovom i vraćanjem tog zdanja Česima. “Želeo bih da vam se od srca zahvalim na ovom lepom poklonu, koji nastavlja dugu tradiciju češko-srpskog prijateljstva”, kazao je Zeman.

U Češkom domu će biti smešteni češki centri, organizacije, agencije, kao i zajednica iseljenika. Zgrada, koju je 1920-ih izgradila češka dijaspora u Beogradu, nacionalizovana je 1964. godine i od tada je pripadala državi. Posle današnjeg sastanka u Palati “Srbija”, Zeman i Vučić su potpisali deklaraciju o razvoju kulturne saradnje i otvaranju Češkog doma u Beogradu, koji Srbija poklanja Češkoj. Nadležne institucije dve zemlje naknadno će zaključiti ugovor o donaciji.