ponedeljak, 11 decembra, 2023

Nova ambasadorka SAD u Moskvi razgovarala sa zamenikom šefa ruske diplomatije

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 30. januara 2023. (Beta-AP) – Nova američka ambasadorka u Moskvi Lin Trejsi (Lynne Tracy) sastala se danas sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova, saopštile su ruske vlasti ne navodeći detalje razgovora.

Lin Trejsi je doputovala u Moskvu prošle nedelje, preuzimajući funkciju ambasadora usred velike napetosti zbog ruskih vojnih akcija u Ukrajini i podrške SAD Ukrajini, među kojima je nedavna odluka predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da Ukrajini obezbedi napredne borbene tenkove.

Ruske vlasti su optužile SAD da su se upustile u posrednički rat sa Moskvom. U saopštenju američke ambasade nisu navedeni detalji o tome šta je Trejsi razgovarala sa zamenikom ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovim.

Dodaje se da ambasadorka “počinje svoj mandat u Moskvi usredsređena na održavanje dijaloga između Moskve i Vašingtona u vreme napetosti bez presedana”. Ambasadorka će takođe biti zagovornik bezbednosti i fer tretmana svih američkih državljana zatočenih u Rusiji. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sa svoje strane da se na sastanku “razgovaralo o aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa, koji su se u poslednje vreme naglo zaoštrili krivicom Vašingtona”.

“Ruska strana očekuje od ambasadora da striktno poštuje ruske zakone, da poštuje naše norme i običaje i da se pridržava principa nemešanja u unutrašnje stvari zemlje domaćina”, dodaje se u saopštenju.