utorak, 5 decembra, 2023

BIRN i Vreme: Šapić kupio vilu u Trstu koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije

Slične objave

Podeli

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić poseduje vilu u blizini italijanskog grada Trsta, koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrilo je istraživanje BIRN-a i nedeljnika Vreme.

Kako se navodi u tekstu, kuća koju poseduje gradonačelnik Beograda ima bruto površinu od 399 kvadratnih metara, a paralelno je i vlasnik garaže od 127 kvadrata, kao i parcijalni vlasnik prilaznog puta, ali i šume koja okružuje elitno naselje u italijnskom selu Opičina.

Novinari BIRN-a i Vremena su u registrima Agencije za spečavanje korupcije ustanovili da gradonačelnik nije prijavio ovu nepokretnost čime je prekršen zakon koji obavezuje javne funkcionere da prijavljuju svaku promenu u svojoj imovini.

Šapić je vilu u Opičini kupio 2018. godine, a prema dokumentima do koje su došli novinari plaćena je 820.000 evra.

To je otvorilo još jednu nedoumicu. Naime, nejasno je poreklo ovog novca imajući u vidu da Šapić Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio da poseduje ikakvu ušteđevinu.

Dodatan problem je i činjenica da je Šapić prilikom kupovine kuće iskoristio poreske olakšice u Italiji koje dozvoljavaju oslobađanje od plaćanja dela poreza za kupovinu prve kuće u nekoj italijanskoj opštini.

Šapić je ovu poresku olakšicu dobio pošto je imao prebivalište u ovoj opštini. U trenutku kupovine kuće, podsetimo, Šapić je obavljao poziciju predsednika opštine Novi Beograd.

Ovim je otvorena mogućnost da, osim što je prekršio zakon u Srbiji ne prijavivši imovinu, prekršio i italijanske zakone. U tekstu se navodi da Aleksandar Šapić nije odgovarao na pozive novinara, niti na pitanja koja su mu slali putem mejla.

Opštirnije u novom broju nedeljnika Vreme.