ponedeljak, 11 decembra, 2023

SAD su spremne da odobre slanje tenkova Abrams Ukrajini

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 24. januara 2023. (Beta-AP) – SAD su spremne da odobre slanje tekova M1 Abrams u Ukrajinu, saopštili su američki zvaničniici danas  i dodali da bi odluka mogla biti objavljena sutra iako bi do isporuke tenkova moglo doći za nekoliko meseci ili godina.

Američki zvaničnici koji su govorili anonimno su saopštili da se detalji još uvek razrađuju i da će tenkovi biti kupljeni u okviru predstojećeg paketa ukrajinske bezbednosne pomoći.

Očekuje se da će američko saopštenje stići sutra u koordinaciji sa najavom Nemačke da će odobriti zahtev Poljske da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, rekao je jedan zvaničnik.

Nije poznato koliko će tenkova biti poslato ni kada. Oružju koje šalje program finansiranja ministarstva odbrane SAD za pomoć Ukrajini (USAI) može biti potrebno od nekoliko meseci do nekoliko godina da stigne do bojnog polja.

Veliki deo pomoći koja je do sada poslata bila je kroz poseban program koji se oslanjao na zalihe Pentagona kako bi se oružje brže dopremilo Ukrajini. Ali čak i po tom programu, bili bi potrebni meseci da se tenkovi stignu u Ukrajinu i da se ukrajinske snage obuče da rukuju njima.

Špigel: Šolc odlučio da pošalje tenkove leopard Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje napredne tenkove “Leopard 2” Ukrajini i da dozvoli drugim zemljama poput Poljske da učine isto, objavio je danas nemački list Špigel.

Portparol vlade u Berlinu odbio je da komentariše navode lista, a Ministarstvo odbrane nije bilo dostupno za komentar, prenosi agencija Rojters.

Odluka se odnosi na najmanje jednu bateriju tenkova “Leopard 2 A6”, koji će biti obezbeđeni iz zaliha Bundesvera, navodi Špigel. I drugi zapadni saveznici, poput skandinavskih zemalja, nameravaju da isporuče Kijevu svoje tenkove “Leopard” nemačke proizvodnje.

Pitanje isporuke tenkova “Leopard” Ukrajini izazivalo je u prethodnom periodu podele među zapadnim saveznicima, članicama Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Na prošlonedeljnom sastanku Kontakt grupe u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se okupili ministri odbrane i načelnici generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja, glavna prepreka za isporuku tih tenkova bio je stav Berlina.