petak, 3 februara, 2023

Hil: Formiranje ZSO obaveza iz Briselskog sporazuma koju treba razraditi

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. januara 2023. (Beta) – Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Beogradu da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma koja treba da bude razrađena.

“Svi pregovarači i svi posrednici, bilo iz EU ili SAD, potvrdili su da je to obaveza koja proističe iz Briselskog sporazuma. Prvih šest tačaka tog sporazuma se bavi pitanjem ZSO….To je suštinski element da bi se krenulo napred a zatim sledi i ono što je navedeno u nemačko-francuskom preldogu koji uživa podršku EU, tu se ide na šire ideje koje će zahtevati malo više vremena”, rekao je Hil novinarima u Muzeju Nikole Tesle prilikom potpsivanja memoranduma o saradnji sa USAID-om.

Hil je rekao da se ne može očekivati da će se ZSO ostvariti odmah dodajući da je potrebno da se razrade detalji.

Na pitanje kakve bi sankcije Srbija moglada očekuje ako ne prihvati francusko-nemački plan za Kosovo za koji je rečeno da je faktički postao novi pregovarački okvir za Srbiju, Hil je rekao da je “pažljivo slušao govor (predsednika Srbije Aleksnadra) Vučića” koji je “izložio plan i koncept o tome kako da se  ovaj veoma komplikovan problem dovede do rešenja”.

“Taj zadatak uključuje ovo što danas radimo i što se tiče budućnosti Srbije. Predsednik je obrazložio kako vidi budućnost Srbije i SAD podržavaju takvu budućnost Srbije. SAD imaju dobre odnose sa EU i veoma nam je značajno da vidimo razvoj koji Srbija ima sa EU”, dodao je Hil.