petak, 2 juna, 2023

Deca veterana OVK zatražila ostavku Kurtija

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 23. januara 2023. (Beta) – Deca veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zatražila su danas na protestu ostavku kosovskog premijera Aljbina Kurtija, optužujući ga da veliča ratne zločince, ali i zbog njegove izjave na petu godišnjicu ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića.

Na trgu ispred zgrade Vlade Kosova su postavljeni plakati “Premijeru nikada ništa nisi dao Kosovu. Podnesi ostavku!”, “Premijeru, ne veličaj zločince!”, “Premijeru, ne vređaj, ne skreći!”.

Na petu godišnjicu ubistva lidera građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića Kurti je rekao da je ubistvom Ivanovića 16. januara 2018. godine ubijen i politički pluralizam Srba.

Kurti je opisao Ivanovića kao osobu posvećenu borbi za interese zajednice i da je radio za multietničko Kosovo.

“Oliver Ivanović je bio osoba posvećena borbi za interese svoje zajednice i grada. Učinio je to tako što je bio otvoren, iskren, uvek oštar po pitanju važnih stvari, ali je poštovao one sa kojima se nije slagao. Voleo bih da ostane živo sećanje na njega, na čoveka koji je radio za stabilnu budućnost i za multietničko Kosovo”, rekao je Kurti.

Ta izjava Kurtija o Ivanoviću naišla je na opšte negodovanje i nezadovoljstvo na Kosovu.