sreda, 29 marta, 2023

Daleko od Zadra sahranjen Borislav Dević

Slične objave

Podeli

Vasiljko Vukoje, dopisnik Portala Forum iz Australije

U dalekom Sydneju u  kojem je s familijom živio od 2000. godine, sahranjen je jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih atletičara dugoprugaša Borislav Dević. Osvajač brojnih titula i medalja, učesnik Svjetskog prvenstva, Olimpijade, Evropskih prvenstava, Univerzijade u Zagrebu 1987. godine, prvak Jugoslavije 12 puta i 36 puta reprezentativac svoje zemlje, preminuo je poslije duge i teške bolesti 8. januara, dan prije 60 -tog rođendana.

Borislav Dević je kao i stotine hiljada izbjeglica, s mladom familijom devedesetih otišao iz Atletskog kluba „Zadar“ i grada Zadra u Beograd, gdje je trčao za „Crvenu Zvezdu“, a kratko i za  A.K.“Vrbas“.

U Australiji je nesebično svoje golemo iskustvo trkača maratonca, prenosio na mlade, a aktivno je pomagao mnogim srpskim klubovima, od košarkaša do fudbalera u poboljšanju njihove fizičke spreme.

Popularni Bora bio je rado viđen među sportistima u Sydneju, a mnogi su se na vijest o njegovoj smrti uključili u humanitarne akcije za pomoć njegovoj familiji.

Njegova sahrana na pravoslavnoj parceli groblja u Cabramatti, bila je po riječima starijih stanovnika tog sidnejskog predgrađa, možda i najveća ikada održana jednom useljeniku iz Jugoslavije, s preko 4.000 ljudi koji su se u crkvi sv. Đorđa došli oprostiti od velikog imena jugoslovenske atletike s kraja 20. vijeka.

Porodici Dević i dalje stižu telegrami saučešća iz svih krajeva, a među prvima izraze tuge i poštovanja uputili su njegovi brojni atletski prijatelji, ali i klubovi u kojima je Borislav Dević nastupao.

FB stranica Atletski savez Jugoslavije koja okuplja impozantan broj članova, posebno se na tužan način oprostila od dragog čovjeka i velkikog atletičara.