četvrtak, 30 marta, 2023

Džip Avendžer automobil godine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/BRISEL, 14. januara 2023. (Beta) – Model “Avendžer” marke “Džip” (Jeep Avenger), SUV sa električnim pogonom, dobitnik je nagrade za automobil godine 2023.

Na svečanosti prvi put priređenoj u Briselu, tokom 60. Međunarodnog sajma automobila koji se održava ove nedelje, svi finalisti sem jednog su bili na električni pogon.

“Avendžer” (Osvetnik) je dobio 328 poena i 21 glas žirija za automobil godine. Ovo je prvi put da je taj prestižni trofej osvojio neki američki model iz medjunarodnog konzorcijuma proizvođača “Stelantis” (Stellantis) koji predvodi FIAT.

Žiri sa 57 članova iz 22 evropske zemlje 241 glas je dao malom električnom kombiju “Folksvagen ID Baz” (Volkswagen Buzz). “Baz” koji je po dizajnu reinkarnacija čuvenog mini-busa “Foksvagen Tip 2” iz 1950-ih i narednih decenija, u Briselu je po čak 16 kriterijuma bio najbolji, ali je to bilo dovoljno tek za drugo mesto među takmacima za automobil godine.

Električni “krosover SUV” “Nisan Arija” (Nissan Ariya) je treći sa 211 bodova, dok je “Kia Niro” – i ona s električnim pogonom, četvrta sa 200 bodova.

Električni je i SUV “Reno Austral” (Renault) sa 163 boda koji je zauzeo petu poziciju, dok je “Pežo 408” (Peugeot) koji jedini među konkurentima ima i verzije se benzinskim, hibridnim i elektromotorom, šesti sa 149 bodova.

Na kraju rang liste je plod koprodukcione saradnje dveju firmi, “krosover SUV” s električnim pogonom u dve varijante dizajna – “Subaru Solterra/Tojota bZ4X” (Solterra, Toyota) sa 133 boda.