sreda, 27 septembra, 2023

Vučić: Bilo kakav oblik priznanja Kosova i ustupanje članstva u UN naše crvene linije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. januara 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu preneo da su bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova i ustupanje članstva u UN “crvene linije” preko kojih Beograd neće preći.

Vučić je kazao da je sa američkim diplomatom juče u Beogradu razgovarao o nemačko-francuskom planu za Kosovo.

“Ukazali smo na ono što smo već dostavili sastavljačima tog pismena u našem pejperu, šta su naše crvene linije. Bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti ili ustupanja članstva u UN, o tome ne želimo i ne možemo da razgovaramo a to je sastavni deo tog plana. O svemu ostalom, a ne kažem da je dobro, možemo da razgovaramo”, kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Dodao je da je zahvalan što američka administracija sada insistira na sprovođenju Briselskog sporazuna, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ali i ocenio da je “nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva sopstvene pravne akte”.

“Kad insistirate da nešto mora biti u skladu sa, kako oni kažu, Ustavom Kosova, a zašto smo onda pregovarali, o čemu smo pregovarali? Valjda smo vodili pregovore zato što znamo da to nije moguće postići u skladu sa pravnim aktima jedne, druge ili treće strane”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio i da se pitanje kako treba da izgleda ZSO “prvenstveno” odnosi na Srbe ali, kako je rekao, i na Upravljački tim i na Albance.

“Dobro je što je sada jasno da ZSO mora da bude formirana”, kazao je Vučić.